Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fysikprogrammet åkte till Cern

 

Studenterna på fysikprogrammets termin fem gjorde en studieresa till Genéve, Schweiz, för att besöka Cern - världens största laboratorium för partikelfysik.
– Det var fantastiskt att se de enorma maskiner de har för att se det pyttelilla, säger Emanuel Gunnarsson, en av studenterna som var med på resan.

Det var inom kursen i subatomär fysik som studieresan anordnades. Ciceron för resan till Cern var professor Göran Nyman, som trots att han finns i Göteborg har sitt "hemmalaboratorium" på Cern i Schweiz.

Microcosm utställning– Vi började med att titta på Microcosm, en stor permanentutställning som är väldigt bra. Därefter tog jag med dem till det stora projektet Atlas, berättar Göran.

Atlas, förklarar han, är en enorm partikeldetektor som är installerad vid LHC (Large Hadron Collider). Där accelereras protoner och blykärnor till nära ljusets hastighet i en underjordisk bana med 27 kilometers omkrets för att sedan kollidera.

Emanuel Gunnarsson var en av studenterna som var med på resan. 

– Det var väldigt intressant och inspirerande att få komma till Cern. Dels var det imponerande att se vilka enorma maskiner som de smäller upp för att observera det mest pyttelilla som finns, säger han.ATLAS Men minst lika stort var ju de fysikaliska, snudd på filosofiska utsagor som de kunde göra där, och vad man kan veta om
materiens yttersta beståndsdelar.

Emanuel berättar att han efter resan blev ganska sugen på att tränga djupare in i den fundamentala fysiken, men att det också finns andra områden inom fysiken som intresserar honom.

Professor Göran Nyman är på Cern knuten till laboratoriet Isolde. Där forskar man på varför neutroner och protoner binds samman till en kärna.

– Vi försöker att förstå varför de hänger ihop, och hur många man kan klumpa ihop, berättar han.

Ändå hör han hemma i Göteborg. Och meningen med Cern är just det – att universiteten i Europa inte ska dräneras på de bästa forskarna, utan att forskarna reser dit, gör experiment ihop och sedan tar med sig kunskapen hem.

– Flera av mina gamla doktorander är idag anställda på Cern och under studieresan var det förstås inspirerande för studenterna att se att Cern är ett möjligt mål på sikt, säger Göran Nyman.

Om studieresor till CERN på fysikprogrammet

Som en del av Fysikprogrammets tredje år har studenter möjlighet att resa till Genéve, Schweiz, för att besöka CERN.

Atlas är en enorm partikeldetektor. Den är installerad vid LHC (Large Hadron Collider) där protoner och senare även blykärnor accelereras till nära ljushastigheten i en underjordisk bana med 27 kilometers omkrets för att sedan kollidera. ATLAS-hallen är stor nog att rymma ett tiovåningshus.

 

Cern byggnad

Fakta om Cern

CERN, Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, Europeiska laboratoriet för partikelfysik är en internationell forskningsorganisation på gränsen mellan Frankrike och Schweiz nära Genève. Här finns 2 500 anställda och 6 500 gästforskare från 500 universitet i alla delar av världen.

Besök Cern på nätet

Sidansvarig: Robert Karlsson|Sidan uppdaterades: 2015-10-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?