Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sjukhusfysikerprogrammet, 300 hp

Är du intresserad av fysik och matematik, men även av biologi och medicin och av att använda dina kunskaper i ett meningsfullt sammanhang? Då är sjukhusfysikerprogrammet något för dig!

Sjukhusfysikern är hälso- och sjukvårdens expert på strålning och strålsäkerhet. Arbetet innebär till exempel att medverka till att patienter vid strålbehandling får en optimal behandling och att stråldoserna reduceras så långt som möjligt vid bildgivande diagnostik. Sjukhusfysikern har även till uppgift att utbilda och informera personal, patienter och anhöriga om strålsäkerhet och om olika undersöknings- och behandlingsmetoders förväntade nytta och risker för biverkningar. Verksamheten bedrivs alltså i nära samarbete med annan sjukvårdspersonal och i många fall även med patienten. Ofta finns också möjlighet att delta i forsknings- och utvecklingsarbete. Utbildningen till sjukhusfysiker ger gedigna kunskaper och färdigheter inom strålsäkerhet, strålningsfysikalisk mätteknik med mera. Detta efterfrågas även inom andra verksamheter, till exempel myndigheter, kärnkraftsindustrin eller medicintekniska företag.

Arbetsområde

Arbetsmarknaden för utbildade sjukhusfysiker är för närvarande god och i stort sett samtliga av de senaste årens studenter har hittat någon form av sysselsättning där de direkt har användning av sina kunskaper från sjukhusfysikerprogrammet. Många fortsätter också med forskarstudier i radiofysik. 

Om utbildningen

Trots att utbildningen till sjukhusfysiker kan tyckas smal och specialiserad kan den alltså tillämpas inom många olika verksamheter. På ett spännande sätt kombineras fysiken och matematiken med medicinen och biologin till ett tvärvetenskapligt ämne med stor bredd.

Innehåll

Under de första två åren studerar du grundläggande fysik och matematik. Det tredje året handlar om grunderna inom strålningsfysiken där delmomenten följer på varandra i en händelsekedja från strålkälla till effekter på till exempel levande vävnad. Det innebär att du studerar kärnfysik, olika typer av strålkällor, strålningens växelverkan med materia, dosimetri och strålningsbiologi. Dessutom ingår omgivningsradiologi samt strålskydd.

Under sjukhusfysikerprogrammets fjärde år får du lära dig mer om tillämpningarna av strålningsfysiken inom hälso- och sjukvård: röntgenfysik, strålbehandling, nukleärmedicin och magnetresonanstekniker. Fjärde året innehåller även kursmoment som översiktligt behandlar medicinsk terminologi, anatomi och fysiologi, samt bildfysik, forskningsmetodik och strålskyddsberedskap mot olyckor med mera.

Under det femte och avslutande året får du handledd praktik av sjukhusfysiker på olika sjukhusavdelningar och du gör ett enskilt arbete om 30 hp. Utbildningen innehåller såväl teoretiska studier som laborationsarbete. Sjukhusfysikerprogrammet omfattar totalt 300 hp och ger yrkesexamen som sjukhusfysiker. Efter slutförd utbildning ansöker du om legitimation hos socialstyrelsen.

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Biologi A, Fysik B, Kemi B, Matematik E eller Biologi 1, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 (områdesbehörighet 10/A10).

Urval:

Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Sjukhusfysikerprogrammet, 300 hp
Start Studietakt Anmälan
HT19 Dag, 100 % Stängd

Mer information om valt utbildningstillfälle

ANMÄLNINGSKOD: GU-19731
SISTA ANMÄLNINGSDAG: 2019-04-15
YTTERLIGARE ANMÄLNINGSINFORMATION: https://www.antagning.se/
ORT: Göteborg


Foto: Malin Arnesson

Radiofysiks hemsida

Här finner du en länk till Avdelningen för radiofysiks hemsida:

Radiofysik

Sidansvarig: Magnus Båth|Sidan uppdaterades: 2018-06-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://www.physics.gu.se/utbildning/program/sjukhusfysikerprogrammet/?tipFriend=true&tipUrl=http%3A%2F%2Fwww.physics.gu.se%2Futbildning%2Fprogram%2Fsjukhusfysikerprogrammet%2F%3FtipFriend%3Dtrue%26tipUrl%3Dhttp%253A%252F%252Fwww.physics.gu.se%252Futbildning%252Fprogram%252Fsjukhusfysikerprogrammet%252F%253Fprint%253Dtrue%26print%3Dtrue
Utskriftsdatum: 2019-10-17