Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kurser vårterminen 2018

FYD111 Elektronik 3: Digitalteknik

Kursen behandlar talsystem, logisk algebra, logikkretsar och kombinatoriska kretsar, vippor, latchar och sekvenskretsar, AD och DA-omvandlare. Integrerade kretsar. Tillståndsgrafer och tillstånds-maskiner, Mealys och Moores modeller. Tillståndsminimering, skiftregister. Karnaugh-diagram. De Morgans lagar. Avkodare och multiplexer. TTL- vs CMOS-teknologi, CPLD, FPGA och ASICs. Halvledarminnen, RAM, ROM, EEPROM, SRAM, DRAM och flash. Vi använder Multisim för simuleringar.

FYD112 Elektronik 4: Elektronikkonstruktion

Kursen behandlar datorstödd elektronikkonstruktion från ”idé till kretskort”. Vi lär oss använda ett CAD-program för kretskortsframställning samt hur man genererar de produktionsfiler som krävs för framställningen. Detta inkluderar t ex silkesmasker och lödmasker. Två kretskort ska konstrueras; ett tas fram med en fräsmaskin (utan lödmask) och ett tas fram genom en industriell fotografisk metod. I krusen ingår också lödteknik; för godkänt på kursen måste man kunna löda ytmonterade komponenter.

FYD230 Mikrocontrollers i nätverk

I den här kursen lär man sig olika nätverksprotokoll för inbyggda system, både synkrona och asynkrona nätverk. Detta inkluderar SPI och I2C, men fokus ligger på fordonsindustrins CAN-nätverk.

FYD301 LabVIEW-programmering

Kursen behandlar det grafiska programspråket LabVIEW för mätdatainsamling. Detta inkluderar användargränssnitt, simulering av mätsystem, signalbehandling, datainsamling och signalgenerering med mätinstrument, datainsamling och signalgenerering med datainsamlingskort, styrning och reglering av ett system samt nätverk, TCP/IP och fjärrstyrning.

FYD421 C#-programmering, del 1

Vi utnyttjar C#-programmering, för att utveckla Windows-baserade mätapplikationer samt analysprogram för mätdata. Eleven kommer också att inhämta kunskaper i dynamiska länkningsbibliotek (DLL:er), .NET teknologi etc.

FYD500 Grundkurs i Linux

Kursen behandlar grundläggande Linux, textbaserade Linuxkommandon, pipor, strömmar och omdirigeringar, hantering av konton, användare och rättigheter, ägare och grupper, filhantering (fil- och katalogstrukturer), skalhantering och script, STDOUT, STDERROR, processer, versionshantering, projektgrupper och versionshantering (CVS), editorer, kompilatorer, kompilering och länkning, make och makefile, objektsfiler och exekverbara filer, grafiska bibliotek och grafiska utvecklingsmiljöer.

FYD450 Projektarbete

Kursen är projektorienterad och ska utgöra en fördjupning av något av programmets huvudområden (elektronik, programmering eller mätteknik). Studenten tilldelas en begränsad uppgift som ska tidsplaneras, utföras, levereras och rapporteras. Delmål och milstolpar ställs upp och redovisas kontinuerligt. Arbetet kan utföras individuellt eller i par om två. Arbetet kan utföras på institutionen eller på annan arbetsplats. Projektet redovisas både muntligt och skriftligt. Kursen är obligatorisk för examen från Datorstödd Fysikalisk Mätteknik.

Sidansvarig: Robert Karlsson|Sidan uppdaterades: 2017-05-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?