Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kurser vårterminen 2020

FYD111 Elektronik 3: Digitalteknik (start januari)

Kursen behandlar talsystem, logisk algebra, logikkretsar och kombinatoriska kretsar, vippor, latchar och sekvenskretsar, AD och DA-omvandlare. Integrerade kretsar. Tillståndsgrafer och tillstånds-maskiner, Mealys och Moores modeller. Tillståndsminimering, skiftregister. Karnaugh-diagram. De Morgans lagar. Avkodare och multiplexer. TTL- vs CMOS-teknologi, CPLD, FPGA och ASICs. Halvledarminnen, RAM, ROM, EEPROM, SRAM, DRAM och flash. Vi använder Multisim för simuleringar.

FYD302 LabVIEW-programmering (start januari)

Kursen behandlar det grafiska programspråket LabVIEW för mätdatainsamling. Detta inkluderar användargränssnitt, simulering av mätsystem, signalbehandling, datainsamling och signalgenerering med mätinstrument, datainsamling och signalgenerering med datainsamlingskort, styrning och reglering av ett system samt nätverk, TCP/IP och fjärrstyrning.

FYD421 C#-programmering, del 1 (start januari)

Vi utnyttjar C#-programmering, för att utveckla Windows-baserade mätapplikationer samt analysprogram för mätdata. Eleven kommer också att inhämta kunskaper i dynamiska länkningsbibliotek (DLL:er), .NET teknologi etc.

FYD500 Introduktion till Linux (start mars)

Kursen behandlar grundläggande Linux, textbaserade Linuxkommandon, pipor, strömmar och omdirigeringar, hantering av konton, användare och rättigheter, ägare och grupper, filhantering (fil- och katalogstrukturer), skalhantering och script, STDOUT, STDERROR, processer, versionshantering, projektgrupper och versionshantering (CVS), editorer, kompilatorer, kompilering och länkning, make och makefile, objektsfiler och exekverbara filer, grafiska bibliotek och grafiska utvecklingsmiljöer.

FYD600 Djup maskinlärning och förstärkningsinlärning (start januari)

Kursen behandlar djup maskininlärning med hjälp av artificiella neurala nätverk, övervakad inlärning och förstärkningsinlärning. Man får lära sig att implementera neurala nätverk i olika programspråk (till exempel Python) och ställa upp ett strategioptimeringsproblem med hjälp av förstärkningsinlärning.

FYD085 Grundkurs i MATLAB (start mars)

Denna grundkurs lär ut en grunduppsättning av de vanligaste MATLAB-kommandona och vi löser matematiska problem både från kommandoraden och med hjälp av M-filer. Man lär sig att presentera data grafiskt i MATLAB och beskriva och hantera matriser. Vi skriver funktioner och pratar om slumptal och Monte Carlo-simuleringar i MATLAB. Vi pratar också om vilka risker det finns med att förlita sig på numeriska beräkningar.

FYD112 Elektronikkonstruktion (start mars)

Här lär man sig att ta fram ”riktiga” kretskort. Vi använder ett CAD-program för att konstruera ett kretskort. Du lär dig att rita kretsschema, installera externa komponentbibliotek, konstruera egna komponenter och egna ”footprints”. Vi går igenom routning (auto och manuell) samt framtagning av produktionsfiler (gerber- och excellonfiler) samt hur man beställer kretskort på online-fabriker. I kursen ingår också lödteknik, framför allt ägnar vi mycket tid åt olika lödtekniker för ytmonterade kretsar (handlödningstekniker, lödstenciler och lödning i ugn).

FYD230 Mikrocontrollers i nätverk (start januari)

I den här kurser lär man sig hur mikrocontrollers kommunicerar i nätverk. Vi detaljstuderar ett synkront nätverk (I2C) och ett asynkront nätverk (CAN), där huvuddelen av tiden läggs på CAN-nätverken. Vi konstruerar CAN-nätverk från scratch och du får lära dig CAN-protokollet från grunden, vilket inkluderar t ex arbitrering, adressering i CAN-nät (identifierare och filter), felhantering med CRC och olika ”frame”-typer (data, remote, error, overload). Vi konstruerar flera olika typer av enkla CAN-nätverk med hjälp av PIC-controllers och CAN-drivers (mest ”bare metal”).

Sidansvarig: Ingvar Albinsson|Sidan uppdaterades: 2019-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?