Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kurser höstterminen 2019

FYD050 3D-printers

Kursen behandlar användning av CAD-programmet Inventor och praktisk utskrift med 3D-skrivare. Vi behandlar olika funktioner o Inventor som Loft, Sweep, Workplanes, Split, Equation etc. Olika filformat behandlas och hur man skapar en utskriftsfil för 3D-skrivare.

FYD101 Elektronik 1: Ellära

Kursen behandlar lik- och växelströmslära. Detta inkluderar kretslära och nätsolvering, Ohms lag, Kirchoffs lagar, nodanalys, superposition, tvåpolssatsen, visarmetoden och jw-metoden, komplexa impedanser mm. Laborationer utförs i vårt elektroniklabb och vi använder Multisim för simulering.

FYD102 Elektronik 2: Analog elektronik

Här tittar vi på halvledarkomponenter; dioder, bipolära transistorer och fälteffekttransistorer, transistorn som switch och som förstärkare. JFET- och CMOS-transistorer och småsignalparametrar, förstärkare (effektförstärkare och OP-förstärkare), schmittriggers, pulskretsar och oscillatorer, fasdetektorer och faslåsta loopar. Introduktion till högfrekvenselektronik och filter. Vi använder Multisim för simuleringar.

FYD202 Mikrocontroller, grundkurs

Här lär du dig att konstruera mikrodatorer från ”scratch”. Du bygger upp egna mikrodatorer på kopplingsplatta och programmerar dem själv. I grundkursen programmerar vi i assembler. Vi går igenom de typiska I/O-enheterna på en mikrocontroller. En ”mikrocontroller” är en mikrodator med alla I/O-enheter inbyggda. Man kallar det ibland för en ”single-chip”-dator. Exempel på en inbyggd I/O-enhet är t ex Timers/Räknare. I kursen lär du dig enkel in/ut-hantering med binärswitchar, lysdioder och sjusegmentsdisplayer. Du lär dig vad som menas med avbrott (interrupt), vakthund och ”sleep”-mode samt att programmera controllerns interna EEPROM. Vi behandlar också en inbyggda analog hårdvara (DA-omvandlare och OP-förstärkare). I slutet av kursen tillämpar vi det vi lärt oss på stegmotorer.

FYD212 Mikrocontrollers och C-kompilatorer

Här fortsätter du att bygga egna mikrodatorlösningar på kopplingsplatta. Vi använder en mer avancerad controller och vi programmerar den nu med hjälp av en C-kompilator. Vi diskuterar vad skillnaderna/likheterna mellan att skriva program för mikrodatorer och t ex för Windows. Du lär dig också mer om mikrodatorkontruktion och hur en mikrocontroller fungerar. Vi lär oss mer avancerad in/ut-hantering i form av tangentbord och alfanumeriska displayer. Vi använder controllerns inbyggda AD-omvandlare, timers/räknare och den så kallade ”CCP-modulen”. Vi behandlar också så kallad ”cpu-oberoende” hårdvara och avslutningsvis får du lära dig hur man implementerar tillståndsmaskiner i C-kod.

FYD400 C-programmering, del 1

Studenten utnyttjar C i en utvecklingsmiljö (LabWindows) för att utveckla Windowsbaserade program för att hantera data. Studenten lär sig grundläggande syntax för språket C och programmeringsstruktur. Studenten kommer också inhämta kunskaper i grafiska användargränssnitt (GUI:er) samt statiska och dynamiska länkningsbibliotek (DLL:er).

FYD410 C-programmering, del 2

Vi utnyttjar en Windowsbaserad utvecklingsmiljö för att utveckla avancerade mät- och styrprogram. Studenten kommer att inhämta kunskaper i instrumentstyrning, nätverk, kommunikation med mikrocontrollers, LabVIEW, olika bussar, protokoll, portar, DAQ-kort, etc.

 

Sidansvarig: Ingvar Albinsson|Sidan uppdaterades: 2019-01-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?