Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vad är fysik?

Fysik är vetenskapen om materien och de krafter som håller den samman. Den spänner över hela skalan från universum till de minsta byggstenarna, elementarpartiklarna. Fysikens landvinningar påverkar det filosofiska tänkandet och hela vår världsbild. Samtidigt är fysiken grunden för teknikvetenskaperna - nya fysikaliska upptäckter har ofta direkta tillämpningar och leder till utveckling av nya produkter.

Den kunskap som vi idag äger inom naturvetenskap och teknik har förvärvats genom ett nära samarbete mellan experimentalister och teoretiker. Vid experimenten bestämmer man ett samband som beskriver hur en fysikalisk variabel beror av ett antal andra variablar. Resultatet från experimenten sammanfattas ofta av ett funktionssamband mellan dessa variablar.

Utvecklingen av en teori kan sedan klargöra de experimentella resultaten samt dessutom ange ytterligare samband som kan undersökas experimentellt för att testa teorin. Samspelet mellan teori och experiment karakteriserar hela tiden den moderna fysikens utveckling. Kepler, Galilei, Newton och Huygens, för att nämna några namn, började utvecklingen genom att analysera det observationsmaterial de själva eller andra tagit fram, samtidigt som de utvecklade den matematik som krävdes för att formulera slutsatser och teorier.

Denna intima växelverkan mellan teori och experiment bör du som blivande fysiker eftersträva i din utbildning vare sig du blir teoretiker eller experimentalist.

Att förstå naturens grundläggande lagar

I modern fysik är målet är att förstå naturens grundläggande lagar och hur dessa är relaterade till de allra minsta och mest fundamentala byggstenarna. Idag har vi en modell för hur materien är uppbyggd av ett litet antal byggstenar och med endast fyra fundamentala krafter. Denna modell har tagits fram i just växelspelet mellan teori och experiment och ligger bl a som grund för Big Bang-teorin för universums uppkomst.

Det finns också andra spännande områden inom fysiken där man studerar växelverkan mellan många atomer eller molekyler och effekterna av denna. Mycket av den fysik och teknik vi möter i vardagen faller inom detta område, den kondenserade materiens fysik. Det finns också en stark utveckling inom gränsområden mot kemi och biologi. Ett vidare begrepp är komplexa system vilket förutom fysikaliska, kemiska och biologiska system kan innefatta finansiella eller samhälleliga system.

Väljer du att börja studera fysik kommer du att finna många nya spännande saker att undersöka. Historien visar att varje ny generation fysiker gör sina stora upptäckter. 

Följ oss på Facebook

 
 
Sidansvarig: Ingvar Albinsson|Sidan uppdaterades: 2017-03-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?