Antagningspoängen skiljer sig från år till år, beroende på hur många som söker till utbildningarna. Därför är det svårt att säga exakt vad som krävs för att bli antagen till programmen.
Konkurrensen om platserna till civilingenjörsprogrammet Teknisk fysik på Chalmers brukar vara stor, med många fl er sökande än antalet platser. Kandidatprogrammet i fysik vid Göteborgs universitet har hittills haft färre sökande per plats. Om du har ett stort fysikintresse, med goda kunskaper i matematik och fysik från gymnasiet, har du goda möjligheter att klara av dessa båda program bra.
Urvalet till båda programmen sker via gymnasiebetyg och högskoleprov.
Till Teknisk fysik på Chalmers kan man också ansöka via ett antagningsprov.
Teknisk fysik och Kandidatprogrammet i fysik kräver samma behörighet, det vill säga grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 (områdesbehörighet 9/A9).
Efter en civilingenjörsutbildning i teknisk fysik eller en masterexamen i fysik kan du arbeta med i stort sett samma saker på samma ställen. Som civilingenjör har du fått en teknisk baskompetens, medan du som fysiker fått en större möjlighet att fördjupa dig inom fysiken. För mer information om arbetsmarknaden, se respektive programsida.
Du kan dessutom efter tre år välja att fortsätta din utbildning i fysik med studier i didaktik, för att bli behörig lärare. Både Chalmers och Göteborgs universitet erbjuder en sådan möjlighet.