Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitet eller teknisk högskola?

I Göteborg finns både ett universitet och en teknisk högskola som erbjuder utbildningar i fysik. Utbildningarna skiljer sig något åt, men har också många gemensamma delar. Så oavsett om du väljer att läsa Kandidatprogrammet i fysik vid Göteborgs universitet eller civilingenjörsprogrammet Teknisk fysik vid Chalmers, kommer du att få en utbildning som gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden.

En av de stora fördelarna med att läsa fysik i Göteborg, är just den starka kopplingen mellan lärosätena. Studenterna vistas i samma lokaler, lärarna undervisar på båda lärosäten och forskningen bedrivs i nära samverkan. På så sätt får du ta del av det bästa av två världar.

På Teknisk fysik antas du direkt till fem år, där du inom utbildningen väljer masterprogram inför årskurs 4. Kandidatprogrammet i fysik är en treårig utbildning, där du efter utbildningen kan välja ett masterprogram. Masterprogrammen i fysik är gemensamma
för Chalmers och Göteborgs universitet, men med olika namn beroende på lärosäte. Båda lärosätena har platsgaranti på ett masterprogram för dig som läser Teknisk fysik eller avslutat Kandidatprogrammet i fysik.

Skillnader och likheter inom programmen

Båda programmen innehåller matematik- och fysikkurser med likartat innehåll. Skillnaderna är framför allt att Teknisk fysik, liksom övriga civilingenjörsprogram, dessutom innehåller mer experimentell problemlösning och teknikorienterade kurser. Fysikprogrammet vid Göteborgs universitet ger istället möjlighet att fördjupa sig i de
grundläggande fysikämnena.

Studenter från de båda programmen läser några kurser tillsammans i årskurs tre. Årskurs 4 och 5 (masternivån) är helt gemensamma för den som väljer ett masterprogram i fysik.

Skillnader i hur undervisningen är uppbyggd

Fysik är ett ämne som kräver tid för att räkna, läsa och lösa problem – något som båda lärosätena erbjuder men på lite olika sätt. På Chalmers är en stor del av veckan schemalagd, vilket kombinerat med eget arbete leder till långa arbetsdagar. På Göteborgs universitet har du fler timmar till förfogande för självstudier och mer frihet i planeringen av det egna arbetet. Studentgruppen är också större på Chalmers. Räkna dock med att båda utbildningarna kräver minst 40 timmars arbetsinsats per vecka.

Träffa våra studenter Robin och Veronica

"Det finns en närhet till lärarna. När jag har en fråga så är det alltid enkelt att få svar." "Mitt masterarbete handlar om tillstånd i negativa joner, det vore kul att fortsätta att jobba med det."

FAQ

Är det svårt att komma in?

Antagningspoängen skiljer sig från år till år, beroende på hur många som söker till utbildningarna. Därför är det svårt att säga exakt vad som krävs för att bli antagen till programmen.

Konkurrensen om platserna till civilingenjörsprogrammet Teknisk fysik på Chalmers brukar vara stor, med många fl er sökande än antalet platser. Kandidatprogrammet i fysik vid Göteborgs universitet har hittills haft färre sökande per plats. Om du har ett stort fysikintresse, med goda kunskaper i matematik och fysik från gymnasiet, har du goda möjligheter att klara av dessa båda program bra.
Urvalet till båda programmen sker via gymnasiebetyg och högskoleprov.

Till både Teknisk fysik på Chalmers samt till Kandidatprogrammet i fysik vid Göteborgs universitet kan man, som en alternativ sökväg, också ansöka via ett antagningsprov. Läs mer om antagningsprovet här.

Är jag behörig till båda programmen?

Teknisk fysik och Kandidatprogrammet i fysik kräver samma behörighet, det vill säga grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 (områdesbehörighet 9/A9).

Vad kan jag få för slags jobb efter utbildningen?

Efter en civilingenjörsutbildning i teknisk fysik eller en masterexamen i fysik kan du arbeta med i stort sett samma saker på samma ställen. Som civilingenjör har du fått en teknisk baskompetens, medan du som fysiker fått en större möjlighet att fördjupa dig inom fysiken. För mer information om arbetsmarknaden, se respektive programsida.

Du kan dessutom efter tre år välja att fortsätta din utbildning i fysik med studier i didaktik, för att bli behörig lärare. Både Chalmers och Göteborgs universitet erbjuder en sådan möjlighet.

Sidansvarig: Ingvar Albinsson|Sidan uppdaterades: 2017-11-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://www.physics.gu.se/utbildning/intresserad/gu-eller-chalmers/
Utskriftsdatum: 2020-08-08