Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fysiker bidrar med spetskompetens

Joniserande strålning eller nya svetsmetoder. Runt om i samhället finns det ett stort behov av fysikers kompetens och arbetsmetoder, såväl inom statliga myndigheter som i näringslivet.

Karin Frithioff Fysiker är kvalificerade för att arbeta inom alla branscher som arbetar med högteknologisk forskning och utveckling. För cirka fem år sedan disputerade Karin Frithioff i fysik. Idag arbetar hon som strålskyddsinspektör på Statens Strålskyddsinstitut som bland annat ansvarar för tillsynen av kärntekniska anläggningar.

– Det vi arbetar med är joniserande strålning. Då måste man förstå vad det handlar om, och vilka risker det innebär.

– Därför är fysikutbildning en mycket lämplig bakgrund för att få anställning här. Vi är flera fysiker och många som har disputerat, berättar hon.

Strålskyddsinstitutet är ett statligt kontrollorgan och företag som hanterar radioaktivt material ska rapportera och redogöra till SSI hur de arbetar.

– Då är det viktigt att kunna göra bra bedömningar. Som fysiker har jag fått lära mig att göra bedömningar, att granska och tänka kritiskt, säger Karin Frithioff.

Själv arbetar Karin idag med personalstrålskydd, ett arbete som också innebär att hon reser ut till olika företag och ger strålskyddsutbildning.
 

Spetskompetens ger svetskompetens

Per LindströmEtt annat område inom fysiken hamnar i fokus i det arbete som Per Lindström bedriver. Han arbetar på Westing House Electric, en stor koncern som tillverkar och underhåller kärnkraftverk. Per, som är teknologie licenciat arbetar som svetsingenjör på koncernens svetsteknikföretag PCI Energy Services, där han utvecklar och förbättrar olika typer av svetsprocesser.

– En svetsprocess kan sägas gå ut på att använda naturlagarna. Vi tillämpar fysik och ser till att det funkar i kommersiella applikationer, förklarar han.

I utvecklingsarbetet når man dock ibland punkter där man inte kommer vidare.

– Då är det väldigt bra att ta in en fysiker som har djupare teoretiska grundkunskaper och kan förklara det som händer.

Själv har Per Lindström varit med och anställt fysiker när han arbetade på företaget Metso Power.

– Jag ser fysiker som ett viktigt komplement till ingenjörer när det gäller avancerade saker. De är bra att kunna kalla in när det behövs specialistkompetens, säger Per Lindström. 

Karriär som forskare

Kolnanorör och pincetter av ljus. Det och mycket mer forskas om på institutionen för fysik vid Göteborgs universitet. Vill du vara en del av det? Läs mer om institutionens forskning

Sidansvarig: Robert Karlsson|Sidan uppdaterades: 2016-04-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?