Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Spännande karriär som forskare

Kan nya former av kol ersätta kisel i halvledartillverkning?
Och hur kan vi hitta metoder att flytta celler med hjälp av ljus.

Det är några av många ämnen som det forskas i på institutionen för fysik vid Göteborgs universitet. Många studenter går vidare som doktorander och forskare.

Fysikutbildningen är en av grundpelarna för verksamheten vid institutionen för fysik vid Göteborgs universitet. En annan viktig aktivitet är den spännande forskningen. Många fysikstudenter stannar kvar på universitetet efter avslutad grund- och påbyggnadsutbildning och blir doktorander. 

– Det innebär att man tillsammans med en forskargrupp arbetar för att nå fram till ny kunskap inom fysiken, förklarar Dag Hanstorp, professor på institutionen.

Om man blir antagen som doktorand innebär det att man garanteras en femårig anställning i form av en forskarutbildning som ska leda fram till en doktorsavhandling.

– Var fjärde student på vår institution går vidare till att bli doktorand, berättar han.

På institutionen för fysik finns i dag närmare 20 doktorander.

Vill du veta mer om hur du blir doktorand?

Om du har några frågor kring vår forskarutbildning är du alltid välkommen att kontakta Bo Hellsing som är studierektor för vår forskarutbildning: bo.hellsing@physics.gu.se | 031-786 9176

Läs mer om hur du blir doktorand på våra forskarutbildningssidor

Några exempel på pågående forskning

Kolnanorör – framtidens material?

Ett annat spännande forskningsområde är nanomaterial. På institutionen för fysik studerar man här möjligheten att böja och forma om mycket tunna skikt av grafit till rör och klot. Dessa rör kan sedan behandlas och ges många användbara egenskaper.

– Det innebär att man fått ett helt nytt material att arbeta med. Kolnanorör kan komma att användas till att bygga bland annat transistorer och dioder i framtiden och kan då komma att ersätta kisel som grundmaterial vid halvledaretillverkning, förklarar Dag Hanstorp.

Utveckling av nya mikroskop

Inom området biologisk fysik forskar man inom bland annat mikroskopi. Det handlar här om experimentell forskning som strävar att få fram nya och mer förfinade metoder vid studier av mycket små partiklar. Resultatet av fysikforskningen kan här få stor betydelse för kommande upptäckter inom till exempel medicin och biologi.

– Där arbetar vi med att ta fram metoder för att påverka och flytta celler medan de observeras. Bland annat håller man på och vidareutvecklar en optisk pincett där man flyttar celler med hjälp av ljus.

Tre huvudinriktningar i vår forskning

På institutionen är forskningen i dag indelad i tre huvudinriktningar:

Atom- och molekylfysik | Den kondenserade materiens fysik |
Biologisk fysik och komplexa system

Bidrar med spetskompetens

Runt om i samhället finns det ett stort behov av fysikers kompetens och arbetsmetoder, såväl inom statliga myndigheter som i näringslivet. Läs mer om vad du som fysiker kan bidra med

Sidansvarig: Robert Karlsson|Sidan uppdaterades: 2016-04-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?