Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Arbetsområden för fysiker

Fysikens kunskap om de lagar som styr allt, från det allra minsta till det absolut största i universum, är basen för all teknologi. Som fysiker har man förmåga att omsätta sin kunskap till produkter och tjänster och föra den tekniska utvecklingen framåt.

Som fysiker är du kvalificerad för att arbeta inom alla branscher som arbetar med högteknologisk forskning och utveckling. Speciellt värderas din förmåga att lösa problem och bygga modeller, förfina mätmetoder och göra beräkningar och prognoser. Din kompetens lämpar sig speciellt väl för områden såsom informationsteknik, bioteknik, medicinsk diagnostik, miljö- och energiteknik, materialteknik och elektronik. 

På grund av din breda utbildning och djupa kunskap inom fysikens kärnområden är det möjligt att arbeta inom både näringsliv och offentlig sektor. Landstingen är exempelvis en stor arbetsgivare. Många fysiker arbetar även med forskning, utbildning eller information inom universitetet eller högteknologiska företag, forskningslaboratorier och myndigheter.

Det finns också möjlighet att arbeta som lärare genom att kombinera fysikstudierna med lärarutbildningens korta program.

Sjukhusfysiker arbetar nästan uteslutande inom sjukvården för att behandla och diagnostisera sjukdomar.

Exempel på arbetsgivare och yrke för studenter som helt eller delvis följt Fysikprogrammet

Sidansvarig: Ingvar Albinsson|Sidan uppdaterades: 2019-04-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://www.physics.gu.se/utbildning/intresserad/arbetsomraden/
Utskriftsdatum: 2020-07-02