Aktuella doktorandkurser

Här hittar du de forskarutbildningskurser som är aktuella inom Naturvetenskapliga fakulteten för tillfället. Samtliga kurser är öppna för alla doktorander inom fakulteten och även för externa doktorander.

Datumen nedan anger när kursen startar - det kan finnas möjlighet att anmäla sig till kurser även efter att kursen har startat.

Här finns ett samlat utbud av alla kurser som har getts vid fakulteten från 1 januari 2016 och framåt

Optical Tweezers and Optical Manipulation 180120-181231

Tid: 2018-01-20

Evenemangstyp: Doktorandkurs

An optical trap (or optical tweezers) is generated by focusing a laser beam to a tiny spot. The high intensity in this tiny spot is able to attract and trap small (microscopic) particles present in solution, such as living cells and small colloidal particles. In recent years, optical traps have been more and more widely used in various sub-disciplines within physics and biology. For example, optical tweezers have been employed to measure the small forces (in the range of piconewton down to femtonewton) generated by biomolecules (e.g. the force required to pull a DNA strain), by microorganisms (e.g. the attachment force between a bacterium and a substrate), and by viruses (e.g. the force required to pack the virus DNA into its capsid). Optical tweezers have also been employed to study the properties of matter on microscopic scales and to study statistical physics.

Literature course in Biochemistry 180403-181231

Tid: 2018-04-03

Geo-seminar 180903-20190123

Tid: 2018-09-03 kl 12:00,
Plats: Geovetarcentrum, Guldhedsgatan 5 A

Evenemangstyp: Disputation

På den här kursen får du möjlighet att presentera och diskutera ditt projekt i ett öppet seminarium. Det ger dig en möjlighet att finslipa din presentationsteknik och öva på att ge och ta kritik. Seminarierna kommer vara lunchseminarium, en gång i veckan.

Land use greenhouse gas emissions-IPCC guidelines, UNFCCC reporting, global and EU policy 190128-190228

Tid: 2019-01-28

Evenemangstyp: Doktorandkurs

This course digs inta EF's on soil emissions of C02, CH4 and N20, mostly for agricultural and forest systems. Biogeochemical processes generating GHG's and how data is generated by measurements. Global climate negotiations (COP) and UNFCCC reporting will be touched upon, as well as how IPCC is organized and the IPCC guidelines on national GHG reporting. We also touch on that land use emissions cannot any-longer be ignored in international negotiations on GHG mitigation. Why also the National Contributions for reduction on GHG emissions after the Paris agreement also include land use emissions as well included inta EU policy. We will have a look on the discourse and practice.

Arctic in a Changing Climate 20190304-20190329

Tid: 2019-03-04 kl 09:00,

Evenemangstyp: Doktorandkurs

The course will give graduate students a broad holistic knowledge about the Arctic and how systems are affected by the ongoing climate change and poten-tially feed back to the climate system.

Sidansvarig: Ingvar Albinsson|Sidan uppdaterades: 2016-06-30