Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vår forskarutbildning

Forskarutbildningen vänder sig till dig som har ett genuint intresse för fysik. En forskarutbildning ger dig djupare kunskaper inom ditt ämnesområde och analytiska verktyg för att kunna formulera problem och analysera och kritiskt bedöma resultaten.

Institutionen för fysik bedriver forskarutbildning inom ämnesområdena astronomi och astrofysik, atom- och molekylfysik, biologisk fysik/komplexa system, och kondenserade materiens fysik.

Utbildningen bedrivs i nära samarbete med institutionen för fysik vid Chalmers, inom ramen för Fysikcentrum i Göteborg.

Utbildningens omfattning

Utbildningen omfattar 240 högskolepoäng (ECST), varav avhandlingsarbetet skall omfatta minst 120 poäng, och kursdelen minst 60 poäng.

Ämnesplaner

Allmänna regler och rutiner gällande forskarstuderande antagna efter 1/4 2008 finns beskrivna i Ämnesplan för forskarstudier i naturvetenskap, gemensam för de naturvetenskapliga ämnena vid Göteborgs universitet. Det specifika innehållet i utbildningen regleras i en individuell studieplan som upprättas i samråd med handledare och examinator, och beslutas av prefekt.

Ämnesplan för forskarstudier i naturvenskap

Ämnesplan för matematik/naturvetenskap inriktning utbildningsvetenskap

Antagning

För att bli antagen till forskarutbildningen krävs att du har genomgått en grundläggande högskoleutbildning som motsvarar minst magisterexamen eller civilingenjörsexamen med en inriktning mot fysik. Student med likvärdig utländsk grundexamen skall dessutom ha avlagt godkänt språktest i engelska (som riktmärke gäller minst 550 poäng på TOEFL-test).

Forskarskolan CUL

CUL står för Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning och är en fakultetsgemensam forskarskola vid Göteborgs universitet. CUL ska främja utveckling av forskning knuten till lärarutbildning och pedagogisk yrkesverksamhet och verka för forskningsanknytning av den grundläggande lärarutbildningen. Läs mer om CUL

Kontaktpersoner för CUL vid institutionen för fysik

Jonas Enger: jonas.enger@physics.gu.se
Dag Hanstorp: dag.hanstorp@physics.gu.se

Har du frågor om vår forskarutbildning?

Du är alltid välkommen att kontakta Giovanni Volpe som är studierektor för vår forskarutbildning: 031-786 9137 | giovanni.volpe@physics.gu.se

Arbetsgruppen för forskarutbildning

Arbetsgruppen för forskarutbildning i fysik arbetar med forskarutbildningsfrågor vid institutionen.
Här finns information om arbetsgruppen för forskarutbildning i fysik

Övergripande frågor om forskarutbildning

Om du har övergripande frågor om forskarutbildning så kan du kontakta Gabriella Olshammar vid Fakultetskansliet för naturvetenskap:
031-786 98 51 | gabriella.olshammar@science.gu.se

Mer information om forskarutbildning

Du kan hitta mer information om forskarutbildning inom Göteborgs universitet på de här sidorna.

Naturvetenskapliga fakultetens samlingssida om forskarutbildning
Institutionen för fysik är en del av den naturvetenskapliga fakulteten. Här hittar du fakultetsövergripande information om att doktorera.

Göteborgs universitets sida för doktorander
Universitetets samlade sida om forskarutbildningsstudier, med inloggning till universitetets doktorandportal.

Råd till doktorandhandledare
Enheten för Enheten för pedagogisk utveckling och interaktivt lärande (PIL-enheten) ger råd till dig som är doktorandhandledare.

Sidansvarig: Ingvar Albinsson|Sidan uppdaterades: 2018-08-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://www.physics.gu.se/utbildning/forskarutbildning/
Utskriftsdatum: 2020-07-10