Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fysik 3-kurs för gymnasiet vid Fysikcentrum Göteborg

Kursen Fysik 3 (FYSFYS03, 100p) ges vid Fysikcentrum i Göteborg (fysikinstitutionerna vid Göteborgs universitet och Chalmers). Lärare på kursen är forskningsaktiva lärare vid Göteborgs universitet. Kursen erbjuds alla elever i Göteborgsregionen som läser naturvetenskaps-programmet eller teknikprogrammet. Genom att förlägga kursen till Göteborgs universitet får den ett modernt innehåll och verkar samtidigt som en bro mellan gymnasieskolan och högskolan.

Den av skolverket fastställda kursplanen för Fysik 3 innehåller väsentligen de två ämnesområdena ”Rörelser och krafter” och ”Materia och material”. I framför allt den senare delen finns det en mängd kopplingar till aktuell forskning och moderna tillämpningar. Det är därför möjligt att inom ramen för kursplanen erbjuda en kurs med ett unikt innehåll som sträcker sig fram till den forskning som sker idag. Under kursen kommer därför experter inom olika områden att medverka. Vi kommer att kunna erbjuda kursmoment som behandlar till exempel elektron-mikroskopi, laserspektroskopi och medicinska tillämpningar.

Undervisningens utformning

Kursen kommer att ges under vårterminen för elever i årskurs 3, och avslutas i början av maj. Undervisningen kommer att ske med två pass per vecka under sen eftermiddag. En blocktid läggs ut i schemat måndag 16.30-18.15 samt torsdag 16.30-18.15 och undervisningen schemaläggs inom denna tidsram. (Om antalet elever blir stort kan vissa laborationer läggas tisdagar 16-20.)

Undervisning kommer att ske på institutionen för fysik vid Göteborgs universitet på Chalmers Campus Johanneberg. Alla elever som påbörjat Fysik 2 är behöriga till kursen och den är avpassad för intresserade elever och ska inte ses som en svår spetskurs.

Lärare

Kursansvarig och examinator är Jonas Enger, universitetslektor i fysik. Undervisningen på kursen delas av Jonas Enger och Dag Hanstorp, professor i experimentell fysik. Båda har ämneslärarexamen i matematik och fysik för gymnasiet och lärarlegitimation. Därutöver kommer gästföresläsare att delta i kursen. Räkneövningar och laborationer kommer att ledas av doktorander i fysik.

Anmälan

Anmälan görs genom att elevens rektor skickar ett mejl till jonas.enger@physics.gu.se. Kursen finansieras genom en avgift på
3 800 kronor exkl. moms per elev som debiteras elevens gymnasieskola/huvudman.

Mer information

För mer information kontakta Jonas Enger
031-786 9168, jonas.enger@physics.gu.se

eller Dag Hanstorp:
031-786 9141, 0730-794274 | dag.hanstorp@physics.gu.se

Samverkan lärares studiedag
gu-chalmers 220px
Sidansvarig: Jonas Enger|Sidan uppdaterades: 2019-10-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?