Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Inbyggda mätsystem

Ett ”inbyggt system” är en dator som är konstruerad enbart för att göra en (eller möjligen ett fåtal) uppgifter, som t ex att sköta en tvättmaskin eller en digitalkamera. Datorsystemet kallas för ”inbyggt” eftersom det är integrerat med (”inbyggt” i) det system som det kontrollerar. (Desktop- och laptopdatorer är å andra sidan inte konstruerade för någon specifik uppgift utan ska klara av att köra ordbehandling, surfa på Internet, fungera som spelkonsol etc).

Eftersom inbyggda system har betydligt mindre uppgifter att utföra krävs typiskt också mycket mindre datorsystem; kostnad och effektförbrukning prioriteras framför snabbhet. Medan desktop- och laptopdatorer baseras på x86-processorer, baseras inbyggda system på mikrocontrollers, FPGAer eller ASICs.

Ett ”mätsystem” består av en sensor som mäter en fysikalisk storhet (som t ex temperatur) och översätter detta till en elektrisk storhet (t ex spänning). Därefter omvandlas sensorns utsignal till en ”digital” signal så att ett datorsystem kan läsa sensorsignalen. Datorn processar denna signal och gör en estimering av den fysikaliska storheten.
Ett ”inbyggt mätsystem” är då ett datorsystem som är specialdesignat för att mäta en (eller möjligen ett fåtal) fysikaliska storheter. Forskningen om inbyggda mätsystem på institutionen för Fysik är framför allt inriktad på ”Instrument-on-Chip” som går ut på att implementera komplexa mätsystem på FPGAer eller i mikrocontrollers.

Sidansvarig: Måns Henningson|Sidan uppdaterades: 2015-09-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://www.physics.gu.se/forskning/inbyggda-matsystem/
Utskriftsdatum: 2020-01-25