Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ecoestrian

Ecoestrianhindret 2019. Foto Sara Hellner.

Ecoestrian är en ordlek med Eco och Equestrian (ridsport på engelska).

Hopp över jeans 2019

För tredje året i rad tar det smarta ”hållbarhets-hindret”, Ecoestrian, plats i Scandinavium under Gothenburg Horse Show och denna gång går det i denimens tecken. Vi har utvecklat idén och konceptet med återvunnen textil vidare. Det helt nya och fräscha med årets hinder är att bommarna, som är gjorda av återvinningspapper, är klädda med överdrag av återvunnet jeanstyg i olika nyanser. Bommarna är färgade i klassiska kontrasterande fält – helt i denim. I kombination med de nya bommarna har vi Ecoestrian-grinden av återvunna, gråa militärhästfiltar. Hela grinden är en återvinning i sig, då den skapades redan till vinnar-hindret i Lövsta future challenge-tävlingen för tre år sedan. Infångarna tillverkades av återvinningspapp och trä till förra årets GHS hinder och passar mycket bra att återanvända även i år – då texterna på dessa land annat handlar om just återvinning av textil.


Som tidigare år är det forskarna Maria Sundin, Kristina Snuttan Sundell och Angela Wulff vid Göteborgs Universitet som stått bakom idéer och vidareutveckling av hindret till sin nya form. Och även i år stöttade såväl Got Event och Lövsta Future Challenge International som Svenska Ridsportförbundet tankarna och även banbyggare, Peter Lundström, tyckte hindret lät spännande.
En ny samarbetspartner hittade Ecoestrian i Anna Altner på Loop factory AB, som tillsammans med designer Lill O. Sjöberg och Mikael Jonsson har tillverkat och gjort slutdesignen av papp- och träbommarna klädda med denimtyg – alltigenom gjorda av återvunnet material. Det slutliga syarbetet gjordes av herrskräddare Gundi Bohlin i Hedefors, som inte är rädd för att hoppa på nya och tokiga uppdrag.
Med Ecoestrian-hindren vill vi slå ett slag för återvinning på alla nivåer. Ridsporten är en materialsport som kännetecknas av hög konsumtion. Om vi kan visa på olika möjligheter och få upp intresset för att använda mer återvinningsmaterial inom ridsporten är mycket vunnet.
Vår tanke med hindret är inte bara att det rent faktiskt skall vara tillverkat av återvunna material utan också att det skall ”utstråla” återvinning – det skall signalera och inspirera ryttare och publik att man lätt kan göra mycket mer!

Läs en intervju med forskarna om Ecoestrianhindret 2019 här

Bakgrund

Inför Gothenburg Horse Show 2017 utlystes en tävling gällande ett miljösmart hinder av Got Event, Lövsta Future Challenge och Svenska Ridsportförbundet. Tävlingen vanns av ett team från Göteborgs universitet. Resultatet blev ett första hinder i delvis hållbart material och det användes under Gothenburg Horse Show 2017. På det första Ecoestrian-hindret är infångarna gjorda av tidningsbuntar och bommarna klädda med tidningspapper. Projektet vidareutvecklades och till EM i augusti 2017 finns ett nytt hinder framtaget med ny design och med nya material.

Materialet är i EM-hindret är återvunnen textil och papp. Designen på hindret ska förmedla budskap om vikten av hållbar utveckling och miljömässigt tänkande. Den ska också spegla vad hindret är tillverkat av och därför har t ex infångarna designats som en tidnings löpsedel.

Hindren har tagits fram i samarbete mellan Ecoestrian-teamet vid Göteborgs universitet, SWT Development, Lövsta Future Challenge, Svenska Ridsportförbundet och Got Event AB. Projektet med Ecoestrianhindret har också bidragit till att ett projekt inom materialforskning med inriktning mot miljövänliga biokompositer som samfinansieras av Göteborgs universitet och Chalmers Sport & Teknologi startade under hösten 2017. Det finns också tankar om fler projekt inom miljömässigt hållbara material inom hästsport.

Klicka på bilderna för att se ett bildspel på fler foton.

Se mer om Ecoestrian

 

 

Ecoestrian i media

Papp och jeans får nytt liv på hoppbanorna

Forskare från Göteborgs universitet bakom miljösmart hinder till Gothenburg Horse Show

Komposterbart hinder vann designtävling

Återvinningsbart hinder av tidningspapper till Scandinavium: "Helt nytt i vår sport"

Första miljösmarta hindret i ett Europamästerskap!

Nytt miljösmart hinder premiärhoppas under EM i Göteborg

Gruppmedlemmar

Maria Sundin – docent i teoretisk fysik

Maria forskar inom astrofysik, men har sedan 2012 också startat upp forskning inom hästar och hästsport med koppling till fysik och teknik. Maria medverkar ofta i media och är återkommande ibland annat P4 Extra i radio och i GoKväll på SVT1, och har på senare tid också synts regelbundet i Tidningen Ridsport och Hippson. Hon är hästägare sedan 25 år tillbaka och dressyrryttare på hobbynivå. Personlig hemsida >>

Kristina Sundell - professor i zoofysiologi

"Snuttan" arbetar mest med fiskar och skaldjur och hur dessa fungerar inuti. I sin forskning brinner hon för fiskars hälsa och välfärd och arbetar med möjligheter att utveckla hållbara vattenbrukssystem som, på ett sätt som är bra för både djuren och miljön, kan producera god och hälsosam mat från havet. Snuttan berättar gärna om sin forskning och om biologi i allmänhet i populärvetenskapliga sammanhang bl.a. i radio och i TV programmet Studio Natur. Snuttan har tillsammans med dottern Helena ”världens vackraste” häst, Man in Black, och älskar sitt extra ”jobb” som 1:e skötare åt Helena på tävlingar runt om i regionen. Personlig hemsida >>

Angela Wulff - professor i marin ekologi

Angela är marinbiolog och polarforskare, åker gärna till Antarktis och forskar om alger och studerar hur vi hållbart kan nyttja havets gåvor. Hon är hästägare, passionerad återfallsryttare och tillbringar åtskillig tid på dotterns hoppträningar (och tävlingar). Personlig hemsida >>

Carl-Johan Skogh - lektor i design vid HDK

Programansvarig för mastersprogrammet Child Culture Design och lektor i design vid HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs Universitet. Han rider inte och har ingen häst men bor i ett av Sveriges mest hästtäta område per capita, Säve, Hisingen. Det hållbara perspektivet är något som genomsyra hela vår syn på design och vi har som mål att forma starka studenter med kritisk röst och meningsskapande praktik. Personlig hemsida >>

Ecoestrian - bilder

Våra samarbetspartners

Ecoestrian - bilder
Ecoestrian - bilder
Ecoestrian - bilder
Ecoestrian - bilder
the loop factory
Sidansvarig: Måns Henningson|Sidan uppdaterades: 2019-04-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?