Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Uppfinningen som gör optiska pincetter tillgängliga för alla

Nyhet: 2019-12-16

En apparat som kan installeras på vilket mikroskop som helst, och som gör det enkelt att använda optiska pincetter för att studera enstaka celler, utvecklas just nu av forskare vid Institutionen för fysik. Idén har utsetts av Venture Cup som en av årets mest lovande, och nu hoppas forskargruppen kunna starta företag under 2020.

Falko SchmidtEtt team av fysiker från Göteborgs universitet vill göra banbrytande laserteknik tillgänglig för alla som har tillgång till ett mikroskop. Falko Schmidt, Giovanni Volpe och Martin Mojica Benavides från Institutionen för fysik, tillsammans med entreprenörsstudenter från Chalmers, håller på att utveckla en produkt- och mjukvarukombination som använder optiska pincetter på ett helt nytt sätt – och överbryggar klyftan mellan fysik och andra vetenskaplig fält som skulle ha stor nytta av att få enklare åtkomst till verktyget.
– Vi vill utveckla en helt automatiserad enhet som lätt kan användas av andra forskare, vilket eliminerar deras behov av specialiserade laboratorier. I grund och botten kommer vår produkt att bestå av en låda som du fäster vid ditt mikroskop. Det är såpass enkelt, säger Falko Schmidt, doktorand vid Institutionen för fysik och medskapare.

Kombinerar tre tekniker

Apparaten, som heter Lucero, kombinerar tre tekniker: Artificiell intelligens för att spåra celler, optisk pincett som ett icke-invasivt verktyg att hålla och flytta celler med utan att skada dem, samt ett mikrofluidik-chip för att förvara cellerna i en mikromiljö. Alla tre är etablerade metoder inom fysikforskning, men de har tidigare aldrig kombinerats i en gemensam enhet.
– Vår produkt skulle utgöra ett mellansteg. Du ansluter den till ett vanligt mikroskop, använder ett pek-och-klick-program för att spåra den cell du vill kika på, isolerar cellen, tar ut den i en behållare och placerar den i en annan maskin för att studera den.

Utvald av Venture Cup

Hittills befinner sig idén i ett tidigt utvecklingsstadium i förhållande till målet att faktiskt nå marknaden. Tre studenter från Chalmers School of Entrepreneurship, som arbetar med projektet som en del av sina examensarbeten, skickade nyligen in en pitch till Venture Cup Västs tävling IDEA Hunt, där den utsågs till en av de 20 mest lovande idéerna, av totalt 376 bidrag.
– Det känns grymt att vår idé fått ett positivt bemötande. Detta är första steget på en lång resa. Vår plan är att grunda företaget år 2020 och börja pitcha för att kunna ta in riskkapital, säger Falko Schmidt.

Läs mer om vinnarna av Venture Cup IDEA Hunt

Illustration Lucero

AV:

Sidansvarig: Måns Henningson|Sidan uppdaterades: 2006-05-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://www.physics.gu.se/aktuellt/Nyheter/Nyheter+Detalj//uppfinningen-som-gor-optiska-pincetter-tillgangliga-for-alla-.cid1668178
Utskriftsdatum: 2020-07-03