Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Underjordisk resa med Nobelpristagaren Takaaki Kajita

Nyhet: 2018-11-13

Den 28 november föreläser Nobelpristagaren Takaaki Kajita på Fysikcentrums kollokvium. Han ska berätta om den fascinerande resa som ledde till en banbrytande underjordisk upptäckt - och till Nobelpriset i fysik 2015.

Vad han och den andra pristagaren Arthur B. McDonald hade upptäckt var ny kunskap om neutriner – en svårfångad och gåtfull partikeltyp i universum. I det japanska underjordiska observatoriet Kamiokande lyckades Kajitas forskningsgrupp registrera oscillationerna som visade att partiklarna, mot förmodan, hade massa.

- När jag började vid Kamiokande var underjordiska experiment bara ett litet underfält inom den experimentella partikelfysiken. Nu, efter mer än 30 år, har dessa underjordiska experiment blivit några av de mest lovande, kraftfulla, mångsidiga och effektiva sätten att utforska både partikelfysiken och själva universum. Den här forskningen fortsätter att intressera mig. Jag ser fram emot nya upptäckter inom området i framtiden", skriver professor Takaaki Kajita i The Nobel Prizes 2015, publicerad av Nobelstiftelsen. Citatet är fritt översatt till svenska, reds anm)

Neutrinerna skapades i den stora smällen när universum föddes. Idag skapas de i kärnprocesser - i kosmos, i våra laboratorier och i kärnreaktorer.
- Neutriner är extremt fascinerande. De är universums näst vanligaste partiklar, efter fotonerna, men så flyktiga att det är svårt att påvisa deras närvaro. De kan vara nyckeln till några av de största olösta gåtorna i universum, säger professor Thomas Nilsson, experimentell fysiker och prefekt på institutionen för Fysik på Chalmers.


Föreläsningen av professor Takaaki Kajita är öppen för allmänheten och gratis. Den hålls i Gustaf Dalen-salen på Chalmers campus Johanneberg, Göteborg, den 28 november klockan 15.15-16.00. Ingen föranmälan behövs.

Läs mer om föreläsningen och Takaaki Kajitas forskning
 

Nobelpriset i Fysik 2015: Förvandlingskonster i partikelvärlden

Takaaki Kajita i Japan och Arthur B. McDonald i Kanada belönades med 2015 års Nobelpris i fysik för avgörande insatser i experiment som avslöjat att neutriner byter identitet. Denna förvandlingskonst kräver att neutriner har massa. Upptäckten har ändrat vår förståelse av materiens innersta och kan visa sig avgörande för vår bild av universum.
Takaaki Kajita, Super-Kamiokande Collaboration, University of Tokyo, Kashiwa, Japan och Arthur B. McDonald, Sudbury Neutrino Observatory Collaboration, Queen’s University, Kingston, Kanada, fick priset “för upptäckten av neutrinooscillationer, som visar att neutriner har massa”
Läs mer om Nobelpriset i fysik 2015

AV:

Sidansvarig: Måns Henningson|Sidan uppdaterades: 2006-05-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?