Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Thomas Blackburn prisas för högintensiv laserforskning

Nyhet: 2019-12-06

Forskaren Thomas Blackburn har tilldelats ett Early Career Award från New Journal of Physics. Hans arbete med modellering av högintensitetslasrar lyfts fram som ett betydande bidrag till fältet.

Grattis, Tom! Hur fick du reda på att du fått priset?Thomas Blackburn

– Tack! New Journal of Physics kontaktade mig och sa att jag blivit nominerad av två forskare ur mitt fält och att jag hade blivit utvald att ta emot utmärkelsen. Det var en riktigt trevlig överraskning, jag förväntade mig inte alls att jag skulle få den.

Kan du berätta lite om din forskning?

– Vår forskargrupp arbetar med högintensiv laser- och plasmafysik. Vi är en teoretisk grupp, men vi arbetar också med experimentalister. Det är ett växande forskningsområde – Nobelpriset i fysik förra året gick till Donna Strickland och Gerard Mourou, som uppfann den teknik som används för att göra lasrar med riktigt hög intensitet.

Vad arbetar du med just nu?

– Massor av nya lasrar är på gång att invigas, till exempel som Extreme Light Infrastructure (ELI), som består av tre enorma laserlaboratorier i Europa. Vi försöker förstå vad som kommer hända i sådana högintensiva laserfält när de aktiveras. Detta är saker som det forskats kring på en teoretisk nivå länge, men nu nära att testa dem i verkligheten.

Det låter som att de här lasrarna är väldigt kraftfulla. Hur kommer det att vara när de används?

– När de aktiverats vill du inte vara i närheten av dem. Experimenten görs i vakuum med massor av strålningsskärmning på grund av den enorma mängden kraft som levereras.

 

The New Journal of Physics (NJP) Early Career Award ges till unga forskare för deras arbete hittills i karriären. I år tilldelas forskaren Thomas Blackburn från institutionen för fysik vid Göteborgs universitet andrapriset och får motta ett certifikat samt en APC-wavier.

AV:

Sidansvarig: Måns Henningson|Sidan uppdaterades: 2006-05-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://www.physics.gu.se/aktuellt/Nyheter/Nyheter+Detalj//thomas-blackburn-prisas-for-hogintensiv-laserforskning.cid1666879
Utskriftsdatum: 2020-08-14