Nyzeeländskt undervisningsstipendium till Alexandre Dmitriev

Nyhet: 2018-09-17

Alexandre Dmitriev, professor vid Institutionen för fysik, Göteborgs universitet, kommer att undervisa i nanofotonik vid University of Canterbury i Nya Zeeland under vårvintern 2019. Han har tilldelats ett undervisningsstipendium, ett så kallat Visitng Erskine Fellowship, efter att ha blivit nominerad av the Department of Electrical and Computer Engineering, College of Engineering.

Grattis! Hur känns det att få det här stipendiet?
– Det känns fantastiskt – både erkännandet av vårt arbete med att lära ut nanovetenskap här vid Göteborgs Universitet, och möjligheten att få lära mig mer om utbildningskultur utomlands.

Vad ser du mest fram emot med din vistelse?
– Detta är ett undervisningsstipendium, så interaktion med studenter på master- och doktorandnivå kommer utgöra en central del av vistelsen, och det ser jag verkligen fram emot. Självklart innebär resan även möjligheten att etablera nya forskningskontakter för framtida samarbeten.

På vilket sätt är det givande för dig som forskare att göra den här typen av resor och utbyten?
– Det är viktigt att känna att kunskapen som vi producerar och lär ut vid institutionen för fysik och Göteborgs universitet efterfrågas utomlands. Som lärare känns det väldigt spännande att få bära med mig den kunskapen till studenter vid ett annat universitet, på en annan kontinent. Det handlar också om att lära sig om utbildningskulturer på olika platser i världen, vilket är extremt viktigt och givande. Jag lade märke till detta när jag tillbringade en period som forskare och lärare vid Stanford Univeristy. Man tar med sig sådana erfarenheter tillbaka till Göteborgs Universitet vilket ger undervisningen mer mångfald.

University of Canterbury bjuder varje år in ett 70-tal internationella akademiska besökare att gästundervisa studenter vid lärosätet. De inbjudna är uteslutande forskare och lärare som utmärkt sig inom sina respektive fält. Universitetet är bland annat alma mater till Ernest Rutherford, känd som kärnfysikens fader.