Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär
 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!
Ny laserfysik uppnår energi på astronomiska nivåer

Nyhet: 2019-07-01

En illustration av den extremt starka ljuskällan.

Med hjälp av extremt starka ljuspulser kan fotoner med enorma energimängder frigöras. Detta öppnar upp för helt nya experiment. En grupp fysiker från Göteborgs universitet och Chalmers har simulerat laserkonfigurationer som kan komma att plocka in rymdfenomen i labbet.

– Genom simuleringar har vi undersökt en extrem typ av kollisioner, där partiklar krockar med väldigt starkt ljus. För detta använder vi extremt starka laserpulser och elektroner med hög energi, säger Mattias Marklund, professor i fysik vid Göteborgs universitet.
I forskargruppen ingår även Arkady Gonoskov, biträdande universitetslektor på Institutionen för fysik vid Göteborgs universitet och Joel Magnusson, doktorand vid Institutionen för Fysik på Chalmers.

– Det nya med resultaten vi publicerar är att vi har skapat en optimal konfiguration utav laserpulser, där man fokuserar laserenergin till en extremt liten yta. Det gör att man får ut så mycket ljusstyrka som möjligt i fokuspunkten, säger Joel Magnusson.

Målet med en så pass stark laserpuls som krockar med elektroner är att skapa fotoner, alltså ljuspartiklar, med så hög energi som det bara går. Resultatet, om forskargruppens teorier och simulationer återskapas i ett labb, skulle innebära att forskare får tillgång till extremt energirikt ljus, så kallade gammastrålar, på en nivå som tidigare inte varit tillgängligt. En foton som producerats enligt det föreslagna experimentet skulle ha över en miljard gånger mer energi än synligt ljus.
– I och med den här upptäckten öppnas helt nya och intressanta områden inom fysiken, som inte varit tillgängliga tidigare. Så småningom hoppas vi att våra modeller kommer att testas i det nybyggda ELI-laboratoriet i Prag. Nästa steg blir sedan att identifiera hur man kan utnyttja de här nya möjligheterna, säger Arkady Gonoskov.

De energimängder som det föreslagna experimentet skulle ge tillgång till kan jämföras med de nivåer som finns i tunga atomkärnor – eller i astronomiska fenomen som hittills bara kunnat observeras med teleskop.
– Ett tänkbart användningsområde för de här fynden är laboratorie-astrofysik, alltså att återskapa astrofysikaliska förhållanden i en kontrollerad laboratoriemiljö. Att plocka ner delar av stjärnornas fysik på jorden, säger Mattias Marklund.
Resultaten publiceras i tidskriften Physical Review Letters. Arbetet har skett i samarbete med Lawrence Berkeley National Laboratory (LBNL) i Kalifornien, USA, ELI Beamlines i Prag, Tjeckien och Kansai Photon Science Institute, Kyoto, Japan.

Kontakt:

Mattias Marklund
mattias.marklund@physics.gu.se
+46 (0)31 786 9127

Arkady Gonoskov
arkady.gonoskov@physics.gu.se
+46702085694.

Joel Magnusson
joel.magnusson@chalmers.se
+46 (0)31 772 3708

 

Länk till artikeln
 

Bilder

Illustration som visar den extremt starka ljuskällan. Av Joel Magnusson
Fotografi:(t.v.)Arkady Gonoskov, Mattias Marklund och Joel Magnusson

 


 

 

AV:

Sidansvarig: Måns Henningson|Sidan uppdaterades: 2006-05-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://www.physics.gu.se/aktuellt/Nyheter/Nyheter+Detalj//ny-laserfysik-uppnar-energi-pa-astronomiska-nivaer.cid1634509?feedbackForm=true&keepArticle=true&returnAddress=http%3A%2F%2Fwww.physics.gu.se%2Faktuellt%2FNyheter%2FNyheter%2BDetalj%2F%2Fny-laserfysik-uppnar-energi-pa-astronomiska-nivaer.cid1634509&recipientName=Carolina+Svensson&encodedEmail=Y2Fyb2xpbmEuc3ZlbnNzb25Ac2NpZW5jZS5ndS5zZQ
Utskriftsdatum: 2020-08-08