Nobelpristagare föreläser - Search for life in the Universe: the exoplanet revolution

Nyhet: 2019-11-29

Den 13 december kommer en av årets nobelpristagare i fysik till Göteborg. Välkommen till den öppna föreläsningen med professor Didier Queloz, en av de tre forskare som delar Nobelpriset i fysik 2019. Motiveringen löd: ”för ny förståelse av universums uppbyggnad och historia, samt den första upptäckten av en planet i bana kring en solliknande stjärna utanför vårt solsystem.”

Didier Queloz är känd för att ha upptäckt många exoplaneter runt andra stjärnor och samarbetar med en av de övriga nobelpristagarna, Michel Mayer, vid Institutionen för astronomi vid universitetet i Genève, Université de Genève.

I oktober 1995 tillkännagav Michel Mayor och Didier Queloz sin upptäckt av den allra första planeten utanför vårt solsystem, en exoplanet, i bana kring en solliknande stjärna i vår hemgalax Vintergatan. Med hjälp av specialbyggda instrument kunde de vid observatoriet Haute-Provence i södra Frankrike observera planeten 51 Pegasi b, ett gasklot jämförbart med solsystemets största gasjätte, Jupiter.

Upptäckten startade en revolution inom astronomin, och sedan dess har över 4 000 exoplaneter hittats i Vintergatan. Ständigt uppdagas nya märkliga världar, med en häpnadsväckande rikedom av former, storlekar och omloppsbanor. De utmanar våra föreställningar om hur ett planetsystem kan se ut och tvingar forskarna att revidera sina teorier om de fysikaliska processer som ligger bakom planeternas tillblivelse. Flera nya projekt för att hitta exoplaneter är nu på gång och så småningom får vi kanske svar på den allt överskuggande frågan – finns det liv någonstans därute?

Årets nobelpristagare har skakat om vår bild av världsalltet. Medan den tredje nobelpristagaren, James Peebles, teoretiska upptäckter bidrog till att vi nu förstår hur universum utvecklades efter big bang, undersökte Michel Mayor och Didier Queloz rymden nästgårds på jakt efter främmande planeter. Sedan dess blir våra föreställningar om den värld vi lever i aldrig desamma.

Tid: 13 december klockan 13.30-15.00
Plats: Konferenssal RunAn, Chalmers kårhus, Chalmersplatsen 1, Göteborg
Sista anmälningsdag: 12 December 2019

Anmälan till föreläsningen via denna länk.

Föreläsningen sker på engelska.

Detta är ett samarbete mellan Chalmers och Göteborgs universitet

Illustration Vintergatan
© Johan Jarnestad/Kungl. Vetenskapsakademien.

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se