Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär
 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!
Full fart på Fysikdagen på Liseberg

Nyhet: 2019-09-25

Ann-Marie Pendrill

Ann-Marie Pendrill, professor emerita och eldsjälen bakom Fysikdagen på Liseberg, ledde 500 elever och deras lärare under ett annorlunda besök i nöjesparken. Deltagarna fick undersöka hur fysikens lagar fungerar med hjälp av nöjesparkens attraktioner. . Ett av hjälpmedlen som eleverna använder för att lösa uppgifter i attraktionerna är en så kallad slinky, här i form av en Lisebergskanin.

Isabella Edgren och Tilde Johansson från Ahlafors fria skola i Ale testar hur attraktionen Hissningen påverkar en slinky.

Conny Modig, lärare i fysik och mate på Västerhöjdsgymnasiet i Skövde, iförd utrustning som ska mäta acceleration och vinkelhastighet i Slänggungorna.

Utrustning för experiment i Kaffekopparna.

Elever mäter krafter i Kaffekopparna med en gradskiva och gosedjur på snöre.

Marcus Lövstrand, bergochdalbanefantast som till vardags jobbar på Ericsson i Borås, på plats framför Aerospin. Här instruerar han de elever som vågar åka i hur man på bästa sätt får snurr på planen.
- För att få planen att rotera i x-axeln måste man fånga vinden med vingarna. När man hamnat upp-och-ned gäller det att håll vingarna still i det läget, och snurra! Man blir en propeller.

Läs mer om Fysikdagen på Liseberg här

AV:

Sidansvarig: Måns Henningson|Sidan uppdaterades: 2006-05-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://www.physics.gu.se/aktuellt/Nyheter/Nyheter+Detalj//full-fart-pa-fysikdagen-pa-liseberg.cid1645354?feedbackForm=true&keepArticle=true&returnAddress=http%3A%2F%2Fwww.physics.gu.se%2Faktuellt%2FNyheter%2FNyheter%2BDetalj%2F%2Ffull-fart-pa-fysikdagen-pa-liseberg.cid1645354&recipientName=Carolina+Svensson&encodedEmail=Y2Fyb2xpbmEuc3ZlbnNzb25AcGh5c2ljcy5ndS5zZQ
Utskriftsdatum: 2020-07-14