Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Full fart på Fysikdagen på Liseberg

Nyhet: 2019-09-25

Ann-Marie Pendrill

Ann-Marie Pendrill, professor emerita och eldsjälen bakom Fysikdagen på Liseberg, ledde 500 elever och deras lärare under ett annorlunda besök i nöjesparken. Deltagarna fick undersöka hur fysikens lagar fungerar med hjälp av nöjesparkens attraktioner. . Ett av hjälpmedlen som eleverna använder för att lösa uppgifter i attraktionerna är en så kallad slinky, här i form av en Lisebergskanin.

Isabella Edgren och Tilde Johansson från Ahlafors fria skola i Ale testar hur attraktionen Hissningen påverkar en slinky.

Conny Modig, lärare i fysik och mate på Västerhöjdsgymnasiet i Skövde, iförd utrustning som ska mäta acceleration och vinkelhastighet i Slänggungorna.

Utrustning för experiment i Kaffekopparna.

Elever mäter krafter i Kaffekopparna med en gradskiva och gosedjur på snöre.

Marcus Lövstrand, bergochdalbanefantast som till vardags jobbar på Ericsson i Borås, på plats framför Aerospin. Här instruerar han de elever som vågar åka i hur man på bästa sätt får snurr på planen.
- För att få planen att rotera i x-axeln måste man fånga vinden med vingarna. När man hamnat upp-och-ned gäller det att håll vingarna still i det läget, och snurra! Man blir en propeller.

Läs mer om Fysikdagen på Liseberg här

AV:

Sidansvarig: Måns Henningson|Sidan uppdaterades: 2006-05-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?