Bli doktorand i atom- och molekylfysik!

Nyhet: 2018-11-14

Institutionen för fysik vid Göteborgs universitet söker en doktorand inom experimentella studier av elektronemissionsprocesser av atomer och molekyler.

Forskningen som ska genomföras inom ramen av denna tjänst kommer att fokusera på experimentella undersökningar av grundläggande egenskaper hos atomer och molekyler som avlägsnar elektroner vid fotonabsorption, och innebär utveckling av en lämplig provmiljö och en strålningskälla för tidsupplösta experiment samt tillämpning av flerpartikelorrelationsspektroskopiska metoder för detektion av samtliga laddade partiklar som skapas i elektronemissionsprocesserna. De vetenskapliga frågorna som berörs av detta forskningsprogram är huvudsakligen av grundläggande karaktär. Dagliga aktiviteter kommer emellertid att innehålla arbete inom tillämpade områden som omfattar VUV- och röntgenstrålningskällor, optik, elektronik, programmering och datainsamling.

Tjänsten kommer att ingå i Professor Raimund Feifels forskargrupp, som fokuserar på elektron- och jonspektroskopi av atomer och molekyler i olika laddnings- och excitationstillstånd. Gruppen har betydande, internationellt erkänd erfarenhet av att utveckla och använda högupplösta elektron- och jonkorrelationsspektrometrar, i kombination med pulserade urladdningslampor, synkrotronstrålning och frielektronlasrar i det vakuumultravioletta (VUV) och röntgenspektralområde.

Länk till anonsen för doktorand i atom- och molekylfysik