Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

36 miljoner till forskning om korrelationer i mikrokosmos

Nyhet: 2017-09-27

Professor Raimund Feifel och hans forskargrupp tilldelas 36,3 miljoner kronor av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse för att studera korrelationer mellan elektroner.
– Det ger möjligheter för oss att även i fortsättningen bedriva spetsforskning, säger Raimund Feifel.

När en atom eller molekyl utsätts för strålning med tillräckligt kort våglängd, till exempel solljus, släpper den ifrån sig elektroner, något som Albert Einstein förklarade med sin fotoelektriska lag. Om flera elektroner frigörs från ett och samma system bör man analysera dem tillsammans eftersom de är korrelerade med varandra, menar Raimund Feifel, professor i fysik och specialist inom området korrelationsmetoder – var och en av elektronerna bär med sig viktig delinformation om systemet och emissionsprocessen.

– Om vi i vårt forskningsprojekt lyckas svara på frågan om en händelse i mikrokosmos överhuvudtaget kan sägas inträffa tidigare än en annan så skulle det innebära ett stort steg framåt för vår förståelse för en av fysikens viktigaste teorier: kvantteorin, säger Raimund Feifel. Den är den teoretiska basen för hela kemin och för moderna ljuskällor som lasrar och LED.

Ofattbart små tidsenheter

Tidigt trodde forskare att elektroner i emissionsprocessen släpps ”omedelbart”, men med dagens tidsupplösta spektroskopiska tekniker på attosekund-skalan går det att se hur lång tid fotoemissionen av elektroner faktiskt tar, och därmed öppnar sig möjligheten att studera om de här händelserna faktiskt sker i en viss tidsordning i fallet av fler-elektron-emissionen. En attosekund (10-18 sekunder) är en närmast ofattbart liten tidsenhet – en enda attosekund förhåller sig till en sekund som en sekund förhåller sig till universums ålder.

– I projektet kommer vi att studera negativt laddade atomer och molekyler, så kallade anjoner, vars framställning och hantering är väletablerad vid Göteborgs universitet. Anjoner är system med en eller flera överskottselektroner som gör dem fördelaktiga för tidsupplösta studier. Vi ämnar i realtid kunna studera hur en eller två elektroner fås att lämna en anjon genom inverkan av strålning.

Samarbete med flera lärosäten

Sådana processer förekommer i en rad viktiga fysikaliska sammanhang och de intar en nyckelroll för kemiska reaktioners förlopp och inom atmosfärvetenskapen.

I projektet samarbetar Raimund Feifel och hans kollegor med forskare från Lunds universitet och Stockholms universitet. Att de har fått forskningsmedel betyder en mängd saker för honom och för forskningen vid institutionen.

– Dels kan vi även i fortsättningen bedriva spetsforskning, nu i form av ett helt nytt och unikt projekt. Dels stärker det vårt forskningssamarbete med andra lärosäten, och ger möjligheter att utbilda nya doktorander och träna nya postdoktorer.

Kontakt

Raimund Feifel, professor i fysik
031-786 9159, raimund.feifel@physics.gu.se

AV:

Sidansvarig: Måns Henningson|Sidan uppdaterades: 2006-05-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?