Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Ny laserfysik uppnår energi på astronomiska nivåer

  [2019-07-01] Med hjälp av extremt starka ljuspulser kan fotoner med enorma energimängder frigöras. Detta öppnar upp för helt nya experiment. En grupp fysiker från Göteborgs universitet och Chalmers har simulerat laserkonfigurationer som kan komma att plocka in rymdfenomen i labbet.

 • Inspirerande studieresa till Cern

  [2019-06-18] För femte året i rad har fysikstudenter och blivande fysiklärare fått möjlighet att åka på studieresa till CERN i Genève.

 • Inspirerande studieresa till Cern

  [2019-06-18] För femte året i rad har fysikstudenter och blivande fysiklärare fått möjlighet att åka på studieresa till CERN i Genève.

 • En ny kraft för optiska pincetter upptäckt

  [2019-06-18] När man studerar biologiska celler med optisk pincett är ett stort problem den skada som verktyget orsakar cellen. Giovanni Volpe, forskare vid Göteborgs universitet, har upptäckt en ny typ av kraft som rejält minskar den optiska pincettens ljusanvändning - och förbättrar experiment på alla typer av celler och partiklar.

 • Laserkrocken som banar väg för läkande strålar

  [2019-05-29] Forskare på Chalmers och Göteborgs universitet presenterar en ny metod som kan fördubbla energin hos protonstrålar som produceras av högeffektlasrar. Genombrottet kan på sikt leda till mer kompakta och prisvärda acceleratorer som kan komma till nytta inom flera områden, inte minst inom avancerad vård.

 • Har upptäckt ny metod inom artificiell intelligens

  [2019-04-15] Hennes forskning om så kallade "mikrosimmare" ledde henne till att upptäcka en ny metod att använda artificiell intelligens. Doktoranden Saga Helgadóttirs genombrott har fått internationella forskargrupper att höra av sig redan innan hennes forskning publicerats.

 • Forskares miljösmarta hinder med på Gothenburg Horse Show

  [2019-04-03] För tredje året i rad är forskare från Göteborgs universitet med på Gothenburg Horse Show med ett smart hållbart "recycling"-hinder. Angela Wulff, Kristina, "Snuttan", Sundell och Maria Sundin, är initiativtagare till Ecoestrian hinder, som är skapade av återvunnet material.

 • John H.D. Eland utsedd till hedersdoktor

  [2019-04-02] Professor John H.D. Eland från Oxford University har utsetts till hedersdoktor vid Naturvetenskapliga fakulteten.

 • ERC-anslag till Johan Åkerman

  [2019-03-29] ERC Advanced Grant är ett av de mest prestigefyllda programmen för forskningsfinansiering i Europa. Johan Åkerman, professor i tillämpad spinntronik vid Göteborgs universitet, får nu anslaget för forskning om neuromorfiska beräkningar.

 • På väg mot en tsunami av ljus

  [2019-03-19] Forskare vid Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet har upptäckt ett sätt att skapa en helt ny strålningskälla. De ultraintensiva ljuspulserna består av en enda vågrörelse och kan beskrivas som en tsunami av ljus. Den starka vågen kan användas för att utforska växelverkan mellan ljus och materia på ett nytt sätt. Resultaten publicerades nyligen i den ansedda vetenskapliga tidskriften Physical Review Letters.

Fler nyheter

Sidansvarig: Måns Henningson|Sidan uppdaterades: 2012-03-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://www.physics.gu.se/aktuellt/Nyheter/
Utskriftsdatum: 2019-09-17