Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Kontrollerar optik med magnetfält

  [2018-01-26] Forskare vid bland annat Göteborgs universitet har lyckats få en glasskiva belagd med nanomaterial att fungera som optik som är justerbar i realtid. - Det här öppnar för helt nya möjligheter att skapa ultratunna optiska komponenter vars egenskaper kan förändras med en knapptryckning, säger Alexander Dmitriev, professor vid Göteborgs universitet.

 • Ny doktorandtjänst i fysik

  [2017-12-21] Nu utlyser vi en doktorandtjänst i forskningsgruppen Biologisk fysik. Gruppen fokuserar på att med hjälp av olika optiska teknologier i kombination med mikrofluidik besvara biologiska och biomedicinska frågor.

 • Kommenterar årets Nobelpris i fysik i SVT

  [2017-12-08] På söndag är det dags för nobelprisutdelning och astrofysiker Maria Sundin från Göteborgs universitet kommer att kommentera fysikpriset i SVT:s direktsändning från Nobelbanketten.

 • Fönster som värmekälla istället för energitjuv

  [2017-10-31] Fönster har betydelse för ljusinsläpp och estetik i de hus som vi bor och arbetar i. Nackdelen är att stora glasytor stjäl värme och slösar stora mängder energi. Nu har en forskargrupp hittat en lösning på problemet.

 • Att använda rätt strategi i en komplex miljö

  [2017-10-20] Att använda rätt sökstrategi är avgörande inom många aktiviteter. Men de hittills rådande strategierna har inte tagit tillräcklig hänsyn till att de flesta miljöer innehåller hinder av olika slag. Det visar en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

 • Ny prefekt med fokus på rekrytering och jämställdhet

  [2017-10-19] Fyra frågor till Måns Henningson som har bytt arbetsgivare från Chalmers till Göteborgs universitet och blivit ny prefekt på institutionen för fysik.

 • Kommenterar nobelpriset i fysik

  [2017-10-03] Astrofysiker Maria Sundin och professor Måns Henningson kommenterar årets nobelpris i fysik 2017. Priset går till tre amerikanska forskare för deras banbrytande forskning om gravitationsvågor. ¿ Det här är så roligt för hela fysiken och astrofysiken. Jag är jätteglad, säger Maria Sundin.

 • 36 miljoner till forskning om korrelationer i mikrokosmos

  [2017-09-27] Professor Raimund Feifel och hans forskargrupp tilldelas 36,3 miljoner kronor av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse för att studera korrelationer mellan elektroner. - Det ger möjligheter för oss att även i fortsättningen bedriva spetsforskning, säger Raimund Feifel.

 • Avhandlingspris till fysikern Afshin Houshang

  [2017-09-25] Naturvetenskapliga fakultetens avhandlingspris 2017 tilldelas Afshin Houshang vid institutionen för fysik. Hans doktorsavhandling handlar om hur man kan manipulera, kontrollera och transformera elektroners egenskaper, så kallade "spins".

 • Lars Bengtsson antas till excellent lärare

  [2017-09-21] Med mer än 25 års erfarenhet av undervisning antas Lars Bengtsson vid institutionen för fysik till excellent lärare. Hans undervisningsområde är elektronik, elektrisk mätteknik och "inbyggda system".

Fler nyheter

Sidansvarig: Måns Henningson|Sidan uppdaterades: 2012-03-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?