• Ny docent i fysik

[2018-11-20] Tre frågor till Giovanni Volpe som antagits som oavlönad docent i fysik vid Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet.

• Övertoner kan ge snabbare datakommunikation

[2018-11-20] Forskare har för första gången lyckats framkalla så kallade spinnvågsövertoner. Tekniken öppnar möjligheter för att öka datahastigheten vid trådlös kommunikation.

• Underjordisk resa med Nobelpristagaren Takaaki Kajita

[2018-11-13] Den 28 november föreläser Nobelpristagaren Takaaki Kajita på Fysikcentrums kollokvium. Han ska berätta om den fascinerande resa som ledde till en banbrytande underjordisk upptäckt - och till Nobelpriset i fysik 2015.

• Caroline Beck Adiels får 8 miljoner i forskningsmedel

[2018-10-16] Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, delar ut drygt 236 miljoner kronor till 33 olika projekt för att främja avancerad forskning och innovation. Bland mottagarna finns Caroline Beck Adiels, forskare hos Institutionen för fysik vid Göteborgs universitet. Medlen kommer att användas till ett projekt där forskargruppen skapar chip som ska agera som en artificiell lever, för skräddarsydd läkemedelsbehandling.

• Två postdoktorala stipendier i professor Johan Åkermans grupp öppna för ansökan

[2018-09-26] Stipendierna är båda kopplade till forskningsprojektet ¿Harnessing light and spins through plasmons at the nanoscale¿ som bekostas av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

• Nyzeeländskt undervisningsstipendium till Alexandre Dmitriev

[2018-09-17] Alexandre Dmitriev, professor vid Institutionen för fysik, Göteborgs universitet, kommer att undervisa i nanofotonik vid University of Canterbury i Nya Zeeland under vårvintern 2019. Han har tilldelats ett undervisningsstipendium, ett så kallat Visitng Erskine Fellowship, efter att ha blivit nominerad av the Department of Electrical and Computer Engineering, College of Engineering.

• Miljoner i bidrag till naturvetare

[2018-04-13] Forskarna Gisela Brändén och Johan Åkerman har fått miljonbelopp i bidrag av Röntgen-Ångström Cluster 2018.

• Dag Hanstorp förordnad av regeringen

[2018-03-27] Regeringen har förordnat Dag Hanstorp, professor vid institutionen för fysik, till ledamot av ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap vid Vetenskapsrådet

• Kontrollerar optik med magnetfält

[2018-01-26] Forskare vid bland annat Göteborgs universitet har lyckats få en glasskiva belagd med nanomaterial att fungera som optik som är justerbar i realtid. - Det här öppnar för helt nya möjligheter att skapa ultratunna optiska komponenter vars egenskaper kan förändras med en knapptryckning, säger Alexander Dmitriev, professor vid Göteborgs universitet.

• Ny doktorandtjänst i fysik

[2017-12-21] Nu utlyser vi en doktorandtjänst i forskningsgruppen Biologisk fysik. Gruppen fokuserar på att med hjälp av olika optiska teknologier i kombination med mikrofluidik besvara biologiska och biomedicinska frågor.