• Thomas Blackburn prisas för högintensiv laserforskning

[2019-12-06] Forskaren Thomas Blackburn har tilldelats ett Early Career Award från New Journal of Physics. Hans arbete med modellering av högintensitetslasrar lyfts fram som ett betydande bidrag till fältet.

• Nobelpristagare föreläser - Search for life in the Universe: the exoplanet revolution

[2019-12-03] Den 13 december kommer en av årets nobelpristagare i fysik till Göteborg. Välkommen till den öppna föreläsningen med professor Didier Queloz, en av de tre forskare som delar Nobelpriset i fysik 2019. Motiveringen löd: "för ny förståelse av universums uppbyggnad och historia, samt den första upptäckten av en planet i bana kring en solliknande stjärna utanför vårt solsystem."

• Magnetisk upptäckt banar väg för molekylära minnen

[2019-11-25] I takt med att allt mer information lagras i molntjänster blir den enorma efterfrågan på datalagringsanläggningar ännu större. Ett genombrott från Göteborgs universitet, tillsammans med europeiska partners, har potential att dramatiskt förbättra kapaciteten för digitala minnen.

• Ett oscillatorchip inspirerat av hjärnan

[2019-11-12] Vad får syrsor att sjunga i kör, eldflugor att blinka i harmoni och hur lagrar hjärnan minnen? En ny avhandling inom fysik introducerar en ny magnetisk oscillatoruppsättning genom vilken forskare hoppas kunna utveckla ett fysiskt system som imiterar den mänskliga hjärnan.

• Fem fysikforskare beviljas miljonbidrag från Vetenskapsrådet

[2019-11-04] Vetenskapsrådet har beslutat vilka ansökningar inom Naturvetenskap och teknikvetenskap som beviljas bidrag 2019. Detta innebär glädjande besked för fem forskare från institutionen för fysik, som får mellan 3,2 och 4,4 miljoner kronor vardera.

• Naturen som förebild i design av "smarta" partiklar

[2019-10-01] Giovanni Volpe, docent i fysik vid Göteborgs universitet, har fått anslag för att designa konstgjorda "organismer" som ska kunna utföra uppgifter i grupp. Projektet Active Matter Goes Smart har tilldelas 37 miljoner kronor av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

• Full fart på Fysikdagen på Liseberg

[2019-09-25] Ann-Marie Pendrill, professor emerita, ledde 500 elever och deras lärare i ett anrolunda besök på Liseberg. Deltagarna fick undersöka hur fysikens lagar fungerar med hjälp av nöjesparkens attraktioner.

• Pedagogiskt pris för programvara som hjälper studenters lärande

[2019-09-24] Stellan Östlund, professor i fysik och Hampus Linander systemutvecklare vid institutionen för fysik, har utsetts till mottagare av Naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska pris 2019. De tilldelas priset för att ha utvecklat en programvara som stöttar studenters förståelse och ger snabb återkoppling i deras lärandeprocess.

• Ny laserfysik uppnår energi på astronomiska nivåer

[2019-07-01] Med hjälp av extremt starka ljuspulser kan fotoner med enorma energimängder frigöras. Detta öppnar upp för helt nya experiment. En grupp fysiker från Göteborgs universitet och Chalmers har simulerat laserkonfigurationer som kan komma att plocka in rymdfenomen i labbet.

• Inspirerande studieresa till Cern

[2019-06-18] För femte året i rad har fysikstudenter och blivande fysiklärare fått möjlighet att åka på studieresa till CERN i Genève.