• Ett oscillatorchip inspirerat av hjärnan

[2019-11-12] Vad får syrsor att sjunga i kör, eldflugor att blinka i harmoni och hur lagrar hjärnan minnen? En ny avhandling inom fysik introducerar en ny magnetisk oscillatoruppsättning genom vilken forskare hoppas kunna utveckla ett fysiskt system som imiterar den mänskliga hjärnan.

• Fem fysikforskare beviljas miljonbidrag från Vetenskapsrådet

[2019-11-04] Vetenskapsrådet har beslutat vilka ansökningar inom Naturvetenskap och teknikvetenskap som beviljas bidrag 2019. Detta innebär glädjande besked för fem forskare från institutionen för fysik, som får mellan 3,2 och 4,4 miljoner kronor vardera.

• Naturen som förebild i design av "smarta" partiklar

[2019-10-01] Giovanni Volpe, docent i fysik vid Göteborgs universitet, har fått anslag för att designa konstgjorda "organismer" som ska kunna utföra uppgifter i grupp. Projektet Active Matter Goes Smart har tilldelas 37 miljoner kronor av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

• Full fart på Fysikdagen på Liseberg

[2019-09-25] Ann-Marie Pendrill, professor emerita, ledde 500 elever och deras lärare i ett anrolunda besök på Liseberg. Deltagarna fick undersöka hur fysikens lagar fungerar med hjälp av nöjesparkens attraktioner.

• Pedagogiskt pris för programvara som hjälper studenters lärande

[2019-09-24] Stellan Östlund, professor i fysik och Hampus Linander systemutvecklare vid institutionen för fysik, har utsetts till mottagare av Naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska pris 2019. De tilldelas priset för att ha utvecklat en programvara som stöttar studenters förståelse och ger snabb återkoppling i deras lärandeprocess.

• Ny laserfysik uppnår energi på astronomiska nivåer

[2019-07-01] Med hjälp av extremt starka ljuspulser kan fotoner med enorma energimängder frigöras. Detta öppnar upp för helt nya experiment. En grupp fysiker från Göteborgs universitet och Chalmers har simulerat laserkonfigurationer som kan komma att plocka in rymdfenomen i labbet.

• Inspirerande studieresa till Cern

[2019-06-18] För femte året i rad har fysikstudenter och blivande fysiklärare fått möjlighet att åka på studieresa till CERN i Genève.

• Inspirerande studieresa till Cern

• En ny kraft för optiska pincetter upptäckt

[2019-06-18] När man studerar biologiska celler med optisk pincett är ett stort problem den skada som verktyget orsakar cellen. Giovanni Volpe, forskare vid Göteborgs universitet, har upptäckt en ny typ av kraft som rejält minskar den optiska pincettens ljusanvändning - och förbättrar experiment på alla typer av celler och partiklar.

• Laserkrocken som banar väg för läkande strålar

[2019-05-29] Forskare på Chalmers och Göteborgs universitet presenterar en ny metod som kan fördubbla energin hos protonstrålar som produceras av högeffektlasrar. Genombrottet kan på sikt leda till mer kompakta och prisvärda acceleratorer som kan komma till nytta inom flera områden, inte minst inom avancerad vård.