• Nyzeeländskt undervisningsstipendium till Alexandre Dmitriev

[2018-09-17] Alexandre Dmitriev, professor vid Institutionen för fysik, Göteborgs universitet, kommer att undervisa i nanofotonik vid University of Canterbury i Nya Zeeland under vårvintern 2019. Han har tilldelats ett undervisningsstipendium, ett så kallat Visitng Erskine Fellowship, efter att ha blivit nominerad av the Department of Electrical and Computer Engineering, College of Engineering.

• Miljoner i bidrag till naturvetare

[2018-04-13] Forskarna Gisela Brändén och Johan Åkerman har fått miljonbelopp i bidrag av Röntgen-Ångström Cluster 2018.

• Dag Hanstorp förordnad av regeringen

[2018-03-27] Regeringen har förordnat Dag Hanstorp, professor vid institutionen för fysik, till ledamot av ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap vid Vetenskapsrådet

• Kontrollerar optik med magnetfält

[2018-01-26] Forskare vid bland annat Göteborgs universitet har lyckats få en glasskiva belagd med nanomaterial att fungera som optik som är justerbar i realtid. - Det här öppnar för helt nya möjligheter att skapa ultratunna optiska komponenter vars egenskaper kan förändras med en knapptryckning, säger Alexander Dmitriev, professor vid Göteborgs universitet.

• Ny doktorandtjänst i fysik

[2017-12-21] Nu utlyser vi en doktorandtjänst i forskningsgruppen Biologisk fysik. Gruppen fokuserar på att med hjälp av olika optiska teknologier i kombination med mikrofluidik besvara biologiska och biomedicinska frågor.

• Kommenterar årets Nobelpris i fysik i SVT

[2017-12-08] På söndag är det dags för nobelprisutdelning och astrofysiker Maria Sundin från Göteborgs universitet kommer att kommentera fysikpriset i SVT:s direktsändning från Nobelbanketten.

• Fönster som värmekälla istället för energitjuv

[2017-10-31] Fönster har betydelse för ljusinsläpp och estetik i de hus som vi bor och arbetar i. Nackdelen är att stora glasytor stjäl värme och slösar stora mängder energi. Nu har en forskargrupp hittat en lösning på problemet.

• Att använda rätt strategi i en komplex miljö

[2017-10-20] Att använda rätt sökstrategi är avgörande inom många aktiviteter. Men de hittills rådande strategierna har inte tagit tillräcklig hänsyn till att de flesta miljöer innehåller hinder av olika slag. Det visar en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

• Ny prefekt med fokus på rekrytering och jämställdhet

[2017-10-19] Fyra frågor till Måns Henningson som har bytt arbetsgivare från Chalmers till Göteborgs universitet och blivit ny prefekt på institutionen för fysik.

• Kommenterar nobelpriset i fysik

[2017-10-03] Astrofysiker Maria Sundin och professor Måns Henningson kommenterar årets nobelpris i fysik 2017. Priset går till tre amerikanska forskare för deras banbrytande forskning om gravitationsvågor. ¿ Det här är så roligt för hela fysiken och astrofysiken. Jag är jätteglad, säger Maria Sundin.