Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Algoritm lär sig diagnostisera genetisk sjukdom

  [2020-02-19] Genom att träna en algoritm med hjälp av patientdata har nu forskare vid Göteborgs universitet, tillsammans med forskare från Portugal, hittat ett sätt att uppskatta sannolikheten för om en patient lider av en vanlig genetisk sjukdom eller inte.

 • AI-metod utses till en av årets mest spännande upptäckter inom optikforskning

  [2019-12-16] Optics & Photonics News har valt Saga Helgadottirs forskning om deep learning för partikelspårning som ett av årets viktiga genombrott. ¿ Detta har varit ett riktigt bra år för mig, forskningsmässigt. Min publicering som presenterar en ny AI-metod väckte mycket uppmärksamhet, säger Saga Helgadottir, doktorand vid institutionen för fysik.

 • Uppfinningen som gör optiska pincetter tillgängliga för alla

  [2019-12-16] En apparat som kan installeras på vilket mikroskop som helst, och som gör det enkelt att använda optiska pincetter för att studera enstaka celler, utvecklas just nu av forskare vid Institutionen för fysik. Idén har utsetts av Venture Cup som en av årets mest lovande, och nu hoppas forskargruppen kunna starta företag under 2020.

 • Thomas Blackburn prisas för högintensiv laserforskning

  [2019-12-06] Forskaren Thomas Blackburn har tilldelats ett Early Career Award från New Journal of Physics. Hans arbete med modellering av högintensitetslasrar lyfts fram som ett betydande bidrag till fältet.

 • Nobelpristagare föreläser - Search for life in the Universe: the exoplanet revolution

  [2019-12-03] Den 13 december kommer en av årets nobelpristagare i fysik till Göteborg. Välkommen till den öppna föreläsningen med professor Didier Queloz, en av de tre forskare som delar Nobelpriset i fysik 2019. Motiveringen löd: "för ny förståelse av universums uppbyggnad och historia, samt den första upptäckten av en planet i bana kring en solliknande stjärna utanför vårt solsystem."

 • Magnetisk upptäckt banar väg för molekylära minnen

  [2019-11-25] I takt med att allt mer information lagras i molntjänster blir den enorma efterfrågan på datalagringsanläggningar ännu större. Ett genombrott från Göteborgs universitet, tillsammans med europeiska partners, har potential att dramatiskt förbättra kapaciteten för digitala minnen.

 • Ett oscillatorchip inspirerat av hjärnan

  [2019-11-12] Vad får syrsor att sjunga i kör, eldflugor att blinka i harmoni och hur lagrar hjärnan minnen? En ny avhandling inom fysik introducerar en ny magnetisk oscillatoruppsättning genom vilken forskare hoppas kunna utveckla ett fysiskt system som imiterar den mänskliga hjärnan.

 • Fem fysikforskare beviljas miljonbidrag från Vetenskapsrådet

  [2019-11-04] Vetenskapsrådet har beslutat vilka ansökningar inom Naturvetenskap och teknikvetenskap som beviljas bidrag 2019. Detta innebär glädjande besked för fem forskare från institutionen för fysik, som får mellan 3,2 och 4,4 miljoner kronor vardera.

 • Naturen som förebild i design av "smarta" partiklar

  [2019-10-01] Giovanni Volpe, docent i fysik vid Göteborgs universitet, har fått anslag för att designa konstgjorda "organismer" som ska kunna utföra uppgifter i grupp. Projektet Active Matter Goes Smart har tilldelas 37 miljoner kronor av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

 • Full fart på Fysikdagen på Liseberg

  [2019-09-25] Ann-Marie Pendrill, professor emerita, ledde 500 elever och deras lärare i ett anrolunda besök på Liseberg. Deltagarna fick undersöka hur fysikens lagar fungerar med hjälp av nöjesparkens attraktioner.

Fler nyheter

Sidansvarig: Måns Henningson|Sidan uppdaterades: 2012-03-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?