Nyheter

• New avenues for ultrafast magnetic memory, ultra-performance sensing and low-energy computing

[2020-05-08] Over the past three years, the FEMTOTERABYTE project, funded by the European Commission under Future and Emerging Technologies open call (FET-Open), produced a wealth of promising discoveries on the route towards ultra-dense and ultrafast magnetic storage.

• Remigio Cabrera Trujillo ny hedersdoktor i fysik

[2020-04-24] Professor Remigio Cabrera Trujillo från Nacional Autónoma de México (UNAM) har utsetts till hedersdoktor vid Göteborgs universitet. Professor Trujillo är en ledande atomfysikteoretiker som studerar olika atomära kollisionsprocesser.

• Formar framtiden för AI-forskning på aktiv materia

[2020-03-17] Nu presenterar forskare riktlinjer för hur aktiv materia, som celler och mikroorganismer, bäst kan studeras med hjälp av maskininlärningstekniker. Riktlinjerna kan hjälpa andra att navigera inom det nya området, som genomgripande kan förbättra forskningen inom aktiv materia.

• Prestigefullt kunskapspris till Maria Sundin

[2020-03-06] Maria Sundin, forskare i astrofysik samt hästsport och teknik vid Göteborgs universitet, har fått stiftelsen Åforsks välrenommerade kunskapspris för 2020. Prissumman är på 100 000 kronor och pristagarna nomineras av rektorer vid universitet och högskolor.

• Algoritm lär sig diagnostisera genetisk sjukdom

[2020-02-19] Genom att träna en algoritm med hjälp av patientdata har nu forskare vid Göteborgs universitet, tillsammans med forskare från Portugal, hittat ett sätt att uppskatta sannolikheten för om en patient lider av en vanlig genetisk sjukdom eller inte.

• AI-metod utses till en av årets mest spännande upptäckter inom optikforskning

[2019-12-16] Optics & Photonics News har valt Saga Helgadóttirs forskning om deep learning för partikelspårning som ett av årets viktiga genombrott. ¿ Detta har varit ett riktigt bra år för mig, forskningsmässigt. Min publicering som presenterar en ny AI-metod väckte mycket uppmärksamhet, säger Saga Helgadóttir, doktorand vid institutionen för fysik.

• Uppfinningen som gör optiska pincetter tillgängliga för alla

[2019-12-16] En apparat som kan installeras på vilket mikroskop som helst, och som gör det enkelt att använda optiska pincetter för att studera enstaka celler, utvecklas just nu av forskare vid Institutionen för fysik. Idén har utsetts av Venture Cup som en av årets mest lovande, och nu hoppas forskargruppen kunna starta företag under 2020.

• Thomas Blackburn prisas för högintensiv laserforskning

[2019-12-06] Forskaren Thomas Blackburn har tilldelats ett Early Career Award från New Journal of Physics. Hans arbete med modellering av högintensitetslasrar lyfts fram som ett betydande bidrag till fältet.

• Nobelpristagare föreläser - Search for life in the Universe: the exoplanet revolution

[2019-12-03] Den 13 december kommer en av årets nobelpristagare i fysik till Göteborg. Välkommen till den öppna föreläsningen med professor Didier Queloz, en av de tre forskare som delar Nobelpriset i fysik 2019. Motiveringen löd: "för ny förståelse av universums uppbyggnad och historia, samt den första upptäckten av en planet i bana kring en solliknande stjärna utanför vårt solsystem."

• Magnetisk upptäckt banar väg för molekylära minnen

[2019-11-25] I takt med att allt mer information lagras i molntjänster blir den enorma efterfrågan på datalagringsanläggningar ännu större. Ett genombrott från Göteborgs universitet, tillsammans med europeiska partners, har potential att dramatiskt förbättra kapaciteten för digitala minnen.