Upptäckarklubben mötte astronaut

Nyhet: 2016-12-20

Det var många händer i luften när femteklassarna hade terminsavslutning i Upptäckarklubben och fick ställa frågor till astronauten Christer Fuglesang.

Barnen i Upptäckarklubben blev både glada och överraskade när klubbens ledare, forskaren Caroline Adiels, presenterade astronauten Christer Fuglesang live på bildskärm via Skype och sa att det var fritt fram att ställa frågor om rymden.

− Jag trodde att de kanske skulle bli blyga men det var ju mängder av frågor.

Femteklassarna undrade över allt från hur det var att gå på toa i en rymdfärja till hur det kändes att komma tillbaka på jorden efter två veckor i rymden.

− Det kändes tungt att gå på jorden igen och i början hade jag dålig balans, men det rättade till sig efter några dagar sade Christer Fuglesang.

Han blev uttagen i European Space Agency (ESA) i maj 1992 tillsammans med fem andra europeiska astronautkandidater och är vår förste och ende svensk i rymden. Två gånger har han deltagit i rymdresor och tillbringat ungefär en månad totalt i rymden.

Det var många frågor att svara på från Upptäckarklubbens medlemmar. Christer Fuglesang förklarade pedagogiskt bland annat om hur det kändes att äta i rymden och hur mycket bränsle det krävs för en rymdresa och hur man kommer tillbaka till jorden.

Fakta om Upptäckarklubben

Upptäckarklubben vänder sig till den som går i årskurs 5, men även elever i årskurs 4 kan bli medlemmar.  Under träffarna får barnen lära om olika naturvetenskapliga fenomen och göra många experiment. Ledare för klubben är lärare och studenter vid Göteborgs universitet. Klubbens medlemmar träffas varannan tisdag kl 16-18 på Geovetarcentrum, som ligger vid Wavrinskys plats i Göteborg. Ibland är klubben på andra platser, men då meddelas det tydligt i förväg.

Sidansvarig: Mattias Goksör|Sidan uppdaterades: 2006-05-08