Ny prefekt med fokus på rekrytering och jämställdhet

Nyhet: 2017-10-19

Fyra frågor till Måns Henningson som har bytt arbetsgivare från Chalmers till Göteborgs universitet och blivit ny prefekt på institutionen för fysik.

Vem är Måns Henningson?

Måns Henningson trivs fint vid pianot.- Jag är en skånsk teoretisk fysiker som kom till Chalmers 1988 för en doktorandtjänst inom strängteori. Jag hade läst en populärvetenskaplig artikel i en dagstidning om att det kan finnas upp till elva dimensioner i universum. Den artikeln gjorde väl så småningom att det såddes ett frö till min skepsis mot media, men jag kände att det var ett område som jag ville arbeta med. Jag disputerade 1992, var postdok i USA och Schweiz, och sedan 1998 har jag varit på Chalmers. Jag har bland annat varit prefekt på den tidigare institutionen för fundamental fysik. När det gäller min forskning rörde jag mig länge inom ganska abstrakt teoretisk fysik med anknytning till elementarpartiklar. Men för tre-fyra år sedan inledde jag ett samarbete inom neurovetenskap med forskare på Sahlgrenska – det är ett av de stora kvarvarande forskningsområdena, och jag tyckte att det var kul att göra något annorlunda. Det är ett stort och expansivt område med behov av många kompetenser, så där kan även en teoretisk fysiker som jag tillföra något.

Varför valde du att tacka ja till att bli prefekt på institutionen för fysik?

- Jag har varit prefekt förr och trivts bra med det. Jag tycker att det är ett roligt jobb där jag får träffa och prata med mycket människor och jobba för fysiken. Jag känner till institutionen och mycket av verksamheten, jag har ju suttit i samma hus länge, och jag hoppas att jag ska kunna tillföra saker. Även om jag fysiskt bara flyttar några meter så går jag ju från att ha varit i ett aktiebolag till att jobba för en statlig myndighet, något jag tar på stort allvar och med stor ödmjukhet.

Vad ser du som de stora utmaningarna för institutionen?

- En av de största är att nyrekrytera. Vi har ett tungt undervisningsuppdrag, men vi har många pensionsavgångar inom en snar framtid så vi måste rekrytera och det måste ske ganska snabbt. Vi måste också se till att få in fler kvinnor. Jag trodde från min bakgrund på Chalmers att jag hade sett den teoretiska bottennivån för hur litet antal kvinnor det kan vara på ett ställe, men det här var faktiskt värre. Just att få in kvinnor är en fråga som alla i princip brukar vara med på, men i skarpt läge så brukar det ändå komma ursäkter till att inte anställa kvinnor. De ursäkterna duger inte. En annan utmaning är att öka rekrytering till och genomströmning på vårt fysikprogram.

När du inte är upptagen med jobbet som prefekt, vad gör du då?

- De senaste åren har det blivit mycket musik. Jag tycker mycket om att spela piano, jag är svag för de viktiga klassiska pianokompositörerna – Bach, Beethoven, Chopin, Ravel. Jag spelade piano som barn, men sedan spelade jag inte alls på 20 år. Jag har mindre tid för det nu än jag hade som barn, men jag har mer tålamod nu. Så jag skyndar långsamt. Och så sjunger jag i kör också, det kompletterar pianospelandet på ett fint sätt. Man lär sig saker på ett ställe som kan vara nyttigt på ett annat ställe – det är så jag hoppas att det ska fungera här också.

Sidansvarig: Ingvar Albinsson|Sidan uppdaterades: 2006-05-08