Kommenterar nobelpriset i fysik

Nyhet: 2017-10-03

Astrofysiker Maria Sundin och professor Måns Henningson kommenterar årets nobelpris i fysik 2017. Priset går till tre amerikanska forskare för deras banbrytande forskning om gravitationsvågor.
– Det här är så roligt för hela fysiken och astrofysiken. Jag är jätteglad, säger Maria Sundin.

I prismotiveringen står det att amerikanerna Kip Thorne, Barry C Barish och Rainer Weiss får Nobelpriset i fysik för "avgörande bidrag till Ligo-detektorn och observationen av gravitationsvågor".

– Priset är en seger för det stora experimentet och gemensamma ansträngningar från många olika forskare, säger Maria Sundin, som just varit med i SVT:s vetenskapsredaktions expertpanel och kommenterat årets fysikpris.

Gravitationsvågor en form av strålningsenergi

Trots att Albert Einstein förutsade gravitationsvågor redan 1915 var det först hundra år senare som man lyckades detektera dem för första gången.

Den 14 september 2015 observerade gravitations-observatoriet Ligo i USA för första gången en svag krusning av gravitationsvågor rakt igenom jordklotet. Vågorna kom efter en kollision mellan två svarta hål. Det tog 1,3 miljarder år för vågorna att färdas till Ligo-detektorn i USA.

Gravitationsvågorna rör sig med ljusets hastighet bort från de källor som alstrar dem, till exempel massiva kollisioner i rymden av svarta hål.

– Alla materiella föremål som rör sig på ett icke-likformigt sätt skickar ut gravitationsvågor. En bra liknelse är den om elektromagnetiska vågor som skickas ut av rörliga elektriska laddningar till exempel i en antenn, säger Måns Henningson, professor vid institutionen för fysik på Göteborgs universitet.

Pris med historiska rötter

Hittills har forskarna lyckats påvisa närvaro av gravitationsvågor vid fyra tillfällen. Det instrument som gjorde den första detektionen är Ligo-observatoriet i Louisiana respektive Washington i USA.

– Nyligen plockade även detektorn Virgo i Europa upp gravitationsvågor. Det är inte ont om gravitationsvågor där ute i universum. Detta händer, dubbla stjärnor kan leda till dubbla svarta hål som kolliderar och ger upphov till gravitationsvågor, säger Maria Sundin.

– På sikt kommer vi forskare att lära sig mer om vad som finns ute i universum, hur vanliga svarta hål är, hur stora de är och hur ofta de kolliderar, säger Måns Henningson.

Han tycker att det är roligt att priset samtidigt belönar en mycket gammal teoretisk förutsägelse och ett mycket nytt experimentellt resultat.

Pristagare:

Rainer Weiss, född 1932 (85 år) i Berlin, Tyskland. Fil.dr 1962 vid Massachusetts Institute of Technology, MIT, Cambridge, MA, USA. Professor of Physics, Massachusetts Institute of Technology, MIT, Cambridge, MA, USA.
http://web.mit.edu/physics/people/faculty/weiss_rainer.html B

Barry C. Barish, född 1936 (81 år) i Omaha, NE, USA. Fil.dr 1962 vid University of California, Berkeley, CA, USA. Linde Professor of Physics, California Institute of Technology, Pasadena, CA, USA.
https://labcit.ligo.caltech.edu/~BCBAct/ K

Kip S. Thorne, född 1940 (77 år) i Logan, UT, USA. Fil.dr 1965 vid Princeton University, NJ, USA. Feynman Professor of Theoretical Physics, California Institute of Technology, Pasadena, CA,USA.

Länk till SVT:S inslag där Maria Sundin medverkar>>

Kontakt: Maria Sundin astrofysiker vid Göteborgs universitet, telefon: 031-786 9172, mobil: 070-252 40 50, e-post: maria.sundin@physics.gu.se

Porträtt Maria Sundin, fotograf Johan Wingborg.

Sidansvarig: Ingvar Albinsson|Sidan uppdaterades: 2006-05-08