• Första miljösmarta hindret i ett Europamästerskap

[2017-07-05] Nu tas ytterligare ett kliv vad det gäller samarbetet kring miljösmarta hinder inom ridsporten. Det nya milövänliga hindret Ecoestrian, som utvecklats av forskare vid Göteborgs universitet och Chalmers, kommer att användas under Longines FEI EM i Ridsport i Göteborg och under Gothenburg Horse Show 2018.

• De löser deckargåta i Upptäckarklubben

[2017-06-01] Under vårterminen har barnen i Upptäckarklubben inte bara fått experimentera i naturvetenskap, utan de har också fått lösa ett brott. Och på avslutningsdagen avslöjades tjuven.

• Onsalas nya tvillingteleskop invigs

[2017-05-17] Torsdag 18 maj invigs Onsalas rymdobservatoriums nya tvillingteleskop. De ska bidra till forskning om jorden och hur den förändras genom att med millimeterprecision mäta hur planeten rör sig ¿ med hjälp av radiosignaler från avlägsna svarta hål.

• Deras testmetod resulterar i färre djurförsök

[2017-05-04] Det tar i genomsnitt 12 år att utveckla ett nytt läkemedel och 90% av alla läkemedel som testas klarar inte sista testet, det som görs på människor. Orsaken till detta ligger i test-verktygen som används idag, men företaget OrganoVitro har tagit fram ett mikrodluidikchip som kan ge stora besparingar både i djurliv räknat och för plånbok.

• Nya masterprogram kombinerar ämnesstudier med pedagogik

[2017-04-10] Våren 2015 startade Göteborgs universitet ett snabbspår för naturvetare som ville få en lärarexamen. Nu utvecklas konceptet ytterligare när ämnesstudier kompletteras med pedagogik i nya masterprogram.

• Nytt sätt att jonisera stora molekyler upptäckt

[2017-03-29] En internationell forskargrupp ledd av fysiker från Göteborgs universitet har upptäckt ett nytt sätt att jonisera stora molekyler som inte kan förklaras med den fotoelektriska effekten som upptäcktes av Albert Einstein. Upptäckten har betydelse för astrofysik, i beskrivningen av hur laddade partiklar uppför sig i nyfödda stjärnor.

• Stort intresse för kurs som kombinerar fysik och hästsport

[2017-03-16] I höst startar institutionen för fysik kursen "Fysik och hästsport". Och intresset för kursen är stort. - Jag har fått frågor från hela Sverige. Om kursen blir framgångsrik ska jag försöka utveckla en distansvariant, säger kursansvarige Maria Sundin till webbsidan Hippson.

• Forskare från GU bakom miljösmart hinder till Gothenburg Horse Show

[2017-02-23] Under Gothenburg Horse Show hoppar hästarna i världseliten över många olika hinder. Men bara ett består av tidningspapper. En grupp forskare vid Göteborgs universitet har tagit fram det återvinningsbara hindret Ecoestrian som även innehåller textil och musselskal.

• Nu söker vi en professor i teoretisk fysik

[2017-02-23] Naturvetenskapliga fakulteten utlyser nu en professur i teoretisk fysik med placering hos oss vid institutionen för fysik. Vi söker en ledande forskare med förmåga att bygga upp en internationellt konkurrenskraftig forskningsverksamhet. Hen kommer att verka inom en av Sveriges bredaste fysikmiljöer i nära samarbete med fysikinstitutionerna på Chalmers.

• Forskare från Göteborgs universitet designade bästa hindret

[2017-02-06] En grupp forskare från Göteborgs universitet kammade hem segern i tävlingen Miljösmart hinder. Hindret, som fått namnet Ecoestrian, består av återvunnet tidningspapper med inblandning av ostron- och musselskal och kommer att stå inne på arenan under Gothenburg Horse Show.