• Forskare från GU bakom miljösmart hinder till Gothenburg Horse Show

[2017-02-23] Under Gothenburg Horse Show hoppar hästarna i världseliten över många olika hinder. Men bara ett består av tidningspapper. En grupp forskare vid Göteborgs universitet har tagit fram det återvinningsbara hindret Ecoestrian som även innehåller textil och musselskal.

• Nu söker vi en professor i teoretisk fysik

[2017-02-23] Naturvetenskapliga fakulteten utlyser nu en professur i teoretisk fysik med placering hos oss vid institutionen för fysik. Vi söker en ledande forskare med förmåga att bygga upp en internationellt konkurrenskraftig forskningsverksamhet. Hen kommer att verka inom en av Sveriges bredaste fysikmiljöer i nära samarbete med fysikinstitutionerna på Chalmers.

• Forskare från Göteborgs universitet designade bästa hindret

[2017-02-06] En grupp forskare från Göteborgs universitet kammade hem segern i tävlingen Miljösmart hinder. Hindret, som fått namnet Ecoestrian, består av återvunnet tidningspapper med inblandning av ostron- och musselskal och kommer att stå inne på arenan under Gothenburg Horse Show.

• Upptäckarklubben mötte astronaut

[2016-12-21] Det var många händer i luften när femteklassarna hade terminsavslutning i Upptäckarklubben och fick ställa frågor till astronauten Christer Fuglesang.

• Har fått spinntroniska neuroner att sjunga unisont

[2016-11-16] Vad har eldflugor, Huygens väggklockor, och körsångare gemensamt? De kan alla synkronisera sina respektive individuella signaler till en enda unison ton eller rytm. Nu har forskare vid Göteborgs universitet fått två olika klasser av nanoskopiska mikrovågsoscillatorer att sjunga i samklang med sina grannar.

• Utmärkelse till Sten Salomonson för förtjänstfulla insatser

[2016-11-15] Sten Salomonson, universitetslektor vid institutionen för fysik, har tilldelats utmärkelsen för förtjänstfulla insatser inom utbildningen.

• Mångmiljonbelopp till forskning om framtida datalagring

[2016-10-11] Ett projekt om framtida datalagring har fått EU-anslag på 36 miljoner. Projektet koordineras av forskaren Alexandre Dmitriev vid institutionen för fysik och 8, 5 miljoner av anslaget går till en forskargrupp knuten till Göteborgs universitet.

• Nobelpriset i fysik kan leda till snabbare datorer

[2016-10-04] Årets nobelpris i fysik går till forskarna David Thouless, Duncan Haldane och Michael Kosterlitz. De får priset för att avslöjat hemligheter hos exotisk materia och, enligt motiveringen "ha öppnat portar till en okänd värld av materia som försätts i märkliga tillstånd". - Det handlar om grundläggande egenskaper hos kvantmekaniska system som består av många partiklar, och som i förlängningen också kan komma att ligga till grund för nya snabbare datorer som kvantdatorer, säger Mats Granath vid Göteborgs universitet.

• Naturvetenskapliga fakultetens avhandlingspris går till fysiker

[2016-09-23] Naturvetenskapliga fakultetens avhandlingspris 2016 tilldelas Jonas Einarsson vid institutionen för fysik. Han forskning handlar om hur små partiklar transporteras i vår omvärld.

• Tre frågor till Jonas Enger om Active Learning Classroom

[2016-09-01] I och med terminsstarten invigs institutionen för fysiks första så kallade Active Learning-klassrum. Jonas Enger har varit ansvarig för arbetet med att bygga upp rummet, som ger nya möjligheter att utveckla undervisningen.