Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Nya masterprogram kombinerar ämnesstudier med pedagogik

  [2017-04-10] Våren 2015 startade Göteborgs universitet ett snabbspår för naturvetare som ville få en lärarexamen. Nu utvecklas konceptet ytterligare när ämnesstudier kompletteras med pedagogik i nya masterprogram.

 • Nytt sätt att jonisera stora molekyler upptäckt

  [2017-03-29] En internationell forskargrupp ledd av fysiker från Göteborgs universitet har upptäckt ett nytt sätt att jonisera stora molekyler som inte kan förklaras med den fotoelektriska effekten som upptäcktes av Albert Einstein. Upptäckten har betydelse för astrofysik, i beskrivningen av hur laddade partiklar uppför sig i nyfödda stjärnor.

 • Stort intresse för kurs som kombinerar fysik och hästsport

  [2017-03-16] I höst startar institutionen för fysik kursen "Fysik och hästsport". Och intresset för kursen är stort. - Jag har fått frågor från hela Sverige. Om kursen blir framgångsrik ska jag försöka utveckla en distansvariant, säger kursansvarige Maria Sundin till webbsidan Hippson.

 • Forskare från GU bakom miljösmart hinder till Gothenburg Horse Show

  [2017-02-23] Under Gothenburg Horse Show hoppar hästarna i världseliten över många olika hinder. Men bara ett består av tidningspapper. En grupp forskare vid Göteborgs universitet har tagit fram det återvinningsbara hindret Ecoestrian som även innehåller textil och musselskal.

 • Nu söker vi en professor i teoretisk fysik

  [2017-02-23] Naturvetenskapliga fakulteten utlyser nu en professur i teoretisk fysik med placering hos oss vid institutionen för fysik. Vi söker en ledande forskare med förmåga att bygga upp en internationellt konkurrenskraftig forskningsverksamhet. Hen kommer att verka inom en av Sveriges bredaste fysikmiljöer i nära samarbete med fysikinstitutionerna på Chalmers.

 • Forskare från Göteborgs universitet designade bästa hindret

  [2017-02-06] En grupp forskare från Göteborgs universitet kammade hem segern i tävlingen Miljösmart hinder. Hindret, som fått namnet Ecoestrian, består av återvunnet tidningspapper med inblandning av ostron- och musselskal och kommer att stå inne på arenan under Gothenburg Horse Show.

 • Upptäckarklubben mötte astronaut

  [2016-12-21] Det var många händer i luften när femteklassarna hade terminsavslutning i Upptäckarklubben och fick ställa frågor till astronauten Christer Fuglesang.

 • Har fått spinntroniska neuroner att sjunga unisont

  [2016-11-16] Vad har eldflugor, Huygens väggklockor, och körsångare gemensamt? De kan alla synkronisera sina respektive individuella signaler till en enda unison ton eller rytm. Nu har forskare vid Göteborgs universitet fått två olika klasser av nanoskopiska mikrovågsoscillatorer att sjunga i samklang med sina grannar.

 • Utmärkelse till Sten Salomonson för förtjänstfulla insatser

  [2016-11-15] Sten Salomonson, universitetslektor vid institutionen för fysik, har tilldelats utmärkelsen för förtjänstfulla insatser inom utbildningen.

 • Mångmiljonbelopp till forskning om framtida datalagring

  [2016-10-11] Ett projekt om framtida datalagring har fått EU-anslag på 36 miljoner. Projektet koordineras av forskaren Alexandre Dmitriev vid institutionen för fysik och 8, 5 miljoner av anslaget går till en forskargrupp knuten till Göteborgs universitet.

Fler nyheter

Sidansvarig: Mattias Goksör|Sidan uppdaterades: 2012-03-23

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?